Jump to content

Stema e Arabisë Saudite

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Arabisë Saudite

Stema kombëtare e Arabisë Saudite (Arabisht: شعار السعودية) u miratua në vitin 1950.[1] Sipas Ligjit Themelor Saudit,[2] ajo përbëhet nga dy shpata të kryqëzuara me një pemë palme në hapësirën sipër dhe midis teheve.

Të dy shpatat përfaqësojnë Mbretërinë e Hexhazit dhe Sulltanatin e Nexhdit dhe varësitë e saj, të cilat u bashkuan nën Ibn Saudi në vitin 1926. Stema përfaqëson se prosperiteti mund të ketë vetëm përmes Drejtësisë. Pëllëmba është prosperitet dhe shpatat e kryqëzuara përfaqësojnë Drejtësinë.[3] Pema e palmës përfaqëson pasuritë e Mbretërisë të cilat përcaktohen si njerëzit, trashëgimia, historia dhe burimet e saj natyrore dhe jo-natyrore. Kështu, palma tregohet se ruhet nga dy shpatat, të cilat përfaqësojnë forcat që do të përdoren në mbrojtje të kombit.

Pasaporta me stemën e Arabisë Saudite

Stema paraqitet në dokumentet qeveritare, misionet diplomatike, si dhe disa flamuj të Arabisë Saudite. Është e zbukuruar me ar në flamurin e Forcave të Armatosura të Arabisë Saudite (që është gjithashtu flamuri i luftës së Mbretërisë) dhe në ngritësin e poshtëm të Standardit Mbretëror. Ky i fundit është në thelb flamuri kombëtar me stemën e shtuar në ar, i cili vendoset në pjesën e poshtme të ngritësit (me të majtën) dhe jo në kanton si me standardet e tjera mbretërore. Pozicioni më i ulët i Emblemës është në respekt të natyrës së shenjtë të Shehadetit, besimit Islam.

  1. ^ Flags of the World, Saudi Arabia page
  2. ^ Saudi Basic Law of Government, Article 4
  3. ^ "Flaggenlexicon.de" (në gjermanisht). Arkivuar nga origjinali më 2019-09-16. Marrë më 2009-04-12.