Jump to content

Stina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Stina është periudhë kohore tremujore, në të cilat ndahet viti[1] sipas klimës dhe zhvillimit të bimësisë: pranvera, vera, vjeshta dhe dimri.

Me 21 mars dhe 23 shtator toka gjate rrotullimit rreth diellit shënon pozitën kur rrezet e Diellit bien pingul në ekuator. Pozita e tille mundëson ndriçimin e njëjte te hemisferës veriore dhe te asaj jugore në menure te barabarte. Andaj, dita është e barabarte sa nata, përkatësisht sa nata dita. Ky barazim i ditës dhe i natës me 21 mars quhet ekuinoksi pranveror e me 23 shtator ekuinoksi vjeshtor.

Me 21 qershor rrezet e diellit bien pingul në rrethin tropik te veriut, përkatësisht në solsticin e qershorit. Në ketë dite hemisfera veriore është me e ndriçuar dhe ditët në ketë pjesë te Tokës janë me te gjata, kurse netët me te shkurtra. Me 21 dhjetor në pozitën kur rrezet e Diellit bien pingul në rrethin tropik te Jugut ose në solsticin e dhjetorit, hemisfera jugore ngrohet me shume. Në ketë hemisfere ditët janë me te gjata dhe netët me te shkurtra.

  1. ^ deni, A. B.; McMartin, K. E.; Palese, M.; Tephly, T. R. (1975-6). "Formate assay in body fluids: application in methanol poisoning". Biochemical Medicine. 13 (2): 117–126. doi:10.1016/0006-2944(75)90147-7. ISSN 0006-2944. PMID 1. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |date= (Ndihmë!)