Ston

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ston (shqiptohet [stɔ̂n][stɔ̂n]; italisht: Stagno) është qytet dhe komunë në Dubrovnik-Neretva QarkutKroacisë, e cila ndodhet në jug të gadishullit isthmus e Pelješac. Qyteti i Ston është qendra e Ston komunës.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saltwork

Për shkak gjendjes gjeopolitike, strategjike dhe të trafikut të pozitës, Ston ka qenë i studiuar një histori të pasur që nga antikiteti. E vendosur në portat e gadishullit, i rrethuar nga tri dete, të mbrojtur nga katër kodra, të pasura në ujë, ujë deti, fushat pjellore, është nje qender e rëndësishme politike, kulturore dhe kishtare . Ston shihet si e para hapësirë e peshkopëve kroate etnike. Është e mundur që peshkopi në Ston tashmë në fund të 7-të ose në fillim të tetë të shekullit.

Dikur Ilire vendbanimet e Romakëve në 167 para krishtit bërë tyre koloni. Kroatët nisën në kohën e Heracles në fillim të shekullit të 7-të, dhe të bashkuar në besimin me Romakët. Krishtërimi është duke u zhvilluar në Roman formë.

Në Saloon 533 mbledhjes, një dioqezës është themeluar në Sarsenterum për Zahumlja ose Humske zonë, e cila i përket kishës në Ston (Pardui). Pak më pas Sarsenterum është shkatërruar, ka shumë të ngjarë në kohën e Avara është shkatërrimi. Si Ston nuk ishte në Avara është shkatërrues në vizitë, ai ishte ende i mbrojtur. Për këtë arsye ajo bëhet në selinë e parimet e Falenderimeve. Dhe si laike dhe kishtare të fuqive të shkojnë së bashku, supozohet se Ston, pas zhdukjes së Sarsenterum, gjithashtu u bë qendra kishtare. E dioqezës është përmendur për herë të parë në vitin 877, por si një dioqeza e moshës së vjetër, dhe peshkopi është një suffragan e Ndarë metropolit. Nga vendosja e një metropol në Dubrovnik, Ston është një sufragan e Dubrovnik.

Pas mbërritjes së Kroatëve, zona e Neretva, në të gjithë pjesën veriore të Hercegovinës, malit të Transilvania në Rijeka, Dubrovačka, format princi i Zahumlje. Të njëjtën, së bashku Neretva, Primorje dhe Hercegovina, gjithashtu i përkasin Ston me Rat (Peljesac) dhe Mljet. Nuk janë zëvendësues në vend që të pranojmë epërsinë e Bizantit. Pas njohur Mihajlo Višević, i cili pasi ka pranuar fuqinë e bullgar Simeoni, Zahumlje vendosi për një afat më të shkurtër ose periudhë më të gjatë dinastive të ndryshme. Pra, rreth 950. Unë kam qenë shkurtimisht thirrur nga Kreu Časlav. Në fund të 10-të të shekullit të Zotit Zahumlja ishte Samuilo, dhe duked mbretit Ivan Vladimirit. Në 1168 e Dukesian mbretërinë dhe Zahumlje ishin të pushtuar nga Raški të mëdha prefekti i Stevan Nemanja. Tridhjetë vjet më vonë, Zahumlje pushton Andrija, Kreu i Kroacia dhe Dalmatia. Bela IV. ai e pushtoi Bosnjën dhe Zahumlje në 1254, dhe nga 1304 në Zahumlje ishte Mladen Šubić, pastaj përsëri për të shkurtra Serbe besimtareve, dhe 1325 Stjepan Kotromanić dhe më në fund Dubrovnik.

Stoni i vjetër ishte vendosur në shpatet e kodrave në jug të Ston në terren, në Gorica dhe mbi kokën e Shën Michael. Nuk ishin më të hershëm të Krishterë kishave, më e madhja e të cilave është e Shën Stefanit e Kishës. Maria Magdalena, një peshkopëve të kishës, rrinte me minimin e "aleatëve" në korrik të vitit 1944 E vetmja kishë e cila është ende në këmbë në kokë kisha e Shën Mihajla, e ndërtuar në gjysmën e vonë antike castrum. Në qytetin e vjetër të ishte prishur në 1252 tërmet, dhe me ardhjen e Republikës, një qytet të ri është duke u ndërtuar sot në vend. Kur disa ndërhyrje në kishën e Shën Michael, në majë të kodrës janë bërë, fragmente e Romake të plastikës dekorative, pjesë e Romake gurë të varreve dhe në pjesë të qeramikë antike ishin gjetur duke konfirmuar këtë supozim. Sipas disa burimeve Ston përjetuar rëndë ditët e luftës civile në 1250, dhe në këto konflikte të qytetit vuajtur një pjesë të madhe të rrënim dhe shkatërrim.

E disquiet në fillim të XIV. xx, në të zënë të gjithë vendin e zahuma, usurpation të vëllezërve Branivojević, e detyruan popullin e Dubrovnik për të luftuar me Branivojevic, dhe me ndihmën e Bosnjës ban Stjepan Kotromanović në 1326 . Atë vit, Dubrovnik zënë Ston. Në Dubrovnik njerëz menjëherë të fillojnë të mendojnë për të ndërtuar dhe për të krijuar një të re Ston, për të mbrojtur Peljesac dhe të mbrojë robërit nga të cilat ata i kanë fituar të madhe të të ardhurave. Që nga përfundimi i konfliktit në mes të Bosnjës Ban dhe Serbo-kroate Pelješac me Ston erdhën nën sundimin e serbisë mbretit, Dubrovniks të blera nga kjo pikë referimi e 1333 sundimin e të dy krerët. E parë kishën katedrale ishte ajo e Shën Mërisë Magdalenë në Gorica, dhe nga e 10-të të shekullit të Kishës së Zojës së Lužina. Pas aderimin në Ston Dubrovačka Republika, në vendin e sotëm të dëmtuar kishës famullitare është ndërtuar, në vendimin e Senatit 1342. kishën katedrale të Shën Blaise. Prej atëherë në të rënies së Republika e dubrovnikut Ston është një pjesë integrale e saj të dytë qytetin e rëndësishme. Në 1333, Dubrovnik filluar me e planifikuar të ndërtimit të qytetit të Ston dhe Pak Ston dhe kalaja në këtë faqe interneti. Nën kodër Podzvizd janë të vendosura Veliki Ston dhe Mali Ston në të tjera të vogla të detit. Gjatësia e tërë cladding në mes të dy qyteteve është bërë e madhe e mureve që janë menduar për të mbrojtur Dubrovnik estate - Peljesac. I tërë ky fortifikim komplekse - unike për të dyja Europa dhe shba - të janë krijuar në mjaft një kohë të shkurtër.

Zhdukja e Republikës së Dubrovnik, nga papritur dhe shpesh të pakuptueshme për operacionet e shekullit të 19. si shkatërrimit të qytetit, muret në Mali ston për shkak të shtypjen e malaries, shkatërrimin e qytetit masonry në Velika Stona për shkak të mbërritjes së perandorit Austriak Franjo Josip në një vizitë zyrtare, monumentale stonemic fortifikim komplekse papritmas bie tij tenja bëhet një gurore për në afërsi të reja outcrops, themelet. Vetëm që nga viti 1945 e rivendosjes së gurit të monumenteve, rikonstruksionin e fortifications dhe të kullës, është ripërtërirë që nga viti 1945 dhe përsëri u dëmtuar në Luftën Atdhetare (1991-1992), me një tërmet shkatërrues në vitin 1996. Kohët e fundit, në sajë të Shoqërisë së Miqve të Dubrovnik Muret, ajo është ngadalë por me siguri rikonstruktuar guri kulla dhe kullat, në mënyrë që monumentale stonewall komplekse tani fillon për të jetuar përsëri në formën e tij të vjetër dinjitet.

Monumentet kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muret e Ston[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas Republikës së Dubrovnik fituar Peljesac në 1334, është e nevojshme mbrojtja e Ston. Së pari, në tridhjetë vjet, një mur mbrojtës (një nga më të gjatë në Evropë), ka qenë e ngritur në një anë të gadishullit, dhe në përputhje me një projekt unik, dy themeluar qytetet kanë qenë të planifikuara: jugor Ston dhe veriore në Mali Ston, me qëllim për të mbledhur njerëzit për të ruajtur kufijtë dhe të punojnë në solanas shteti ka më shumë fituar. Mes 1461 dhe 1464, në stonemasons, Florentine arkitekt Michelozzo porositur që të republika e dubrovnikut. Për të Murit të Madh (1200 m të gjatë) në Podzvizd, për mbrojtje nga fqinjët, të kronikave të shtetit që ndërtimin e saj ka zgjatur për 18 muaj dhe u ndal në 12.000 ducats .

Ston, Kështjella pa asnjë dyshim është një nga më të mëdhatë projektet e ndërtimit të kohës, origjinal i të cilit gjatësia është 7000 m, përbëhet nga muret e Ston dhe Pak Ston, Murit të Madh me këto tri kështjella, ndërsa muret dhe fortesat janë të rrethuar me 10 raunde dhe 31 metra katrorë dhe 6 gjysmë-rrethore bastions. Komplekse të trupave të mbrojtjes e ka marrë formë pothuajse për katër shekuj me radhë, për shkak të adaptimit të fushës dhe zhvillimin e armëve.

Muret ishin me rëndësi të madhe, sepse ata ishin të mbrojtur saltworks që ka dhuruar 15,900 ducats çdo vit në Dubrovnik Republikës, butak fermë dhe vetë qyteti.

Në 1667, rreth 0.5 km e mureve u shkatërruan në një tërmet katastrofal, dhe muret ishin shumë të dëmtuara në tërmete në vitin 1979 dhe në vitin 1996.

Në vitin 2004, të punojnë për rikthimin dhe rivendosjen e të vjetëruara muret u nisur, me qëllim lehtësimin e vizitave në zonën midis Veliki dhe Mali Ston. Ajo ishte supozohet se veprat do të jenë të përfunduara deri në Maj të vitit 2008, por vetëm origjinale pjesë e Ston Ura është rindërtuar. Rindërtimi i Murit të Madh në Ston, në vlerë prej rreth pesë milionë kuna, është përfunduar, dhe kjo u njoftua se guri muret me publikun tarifë hyrje do të hapet në Maj të vitit 2009. Pjesë e murit është e hapur për publikun me një biletë tarifë në fillim të tetorit të vitit 2009. Në datën (shteti i 14 qershor 2013) së bashku origjinale pjesë të qytetit, rruga ka qenë e rivendosur të vogla, Ston. Për të shkuar në pjesën e parë merr 15 minuta, dhe për të marrë të Madhe dhe të Vogël të Murit të mureve 30 min. Sot shumica është rivendosur.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Pelješac

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ćosić, Stjepan. "E Fisnikërisë e Episkopale Qytetin e Ston (Nobilitas civitatis episcopalis Stagnensis) Dubrovnik Hudi, Vol. Nr 5, 2001.
  • Gudelj, Krešimira. "Bregdetare toponymy e Ston rajon," Folia onomastica Croatica, Vol. Nr 20, 2011Melita Peharda, Mirjana Orë-Brenko, Danijela Bogner, "Diversiteti i bivalve specie në Mali Ston Bay, Detin Adriatik," Acta Adriatica, Vol. 45 Nr 2, 2004.
  • Lupis, Vinicije B. , "Mesjetës crucifixes nga Ston dhe zonës përreth saj," Starohrvatska prosvjeta, Vol. III Nr 38, 2011.
  • Miović, Vesna. "Emin (Zyrtarit të Doganës) si Përfaqësues i Perandorisë Osmane në Republikën e Dubrovnik," Dubrovnik Kronikat 7 (2003): pp. 81-88.
  • Tomšić, Sanja, dhe Josip Lovrić. "Pasqyrë historike e perle të kulturës në Mali Ston Bay," Naše më shumë, Znanstveno-stručni časopis za më shumë unë pomorstvo, Vol. 51 Nr 1-2, 2004.
  • Andrej Žmegač. "Ston Fortifikim Komplekse - Disa Çështje, në" Prilozi povijesti umjetnosti u Dalmaciji, Vol. 39 Nr 1, 2005
  • Nikodim, Bishop of Dalmatia and Istria (1914). Ston u srednjim vijekovima. Nakl. piščeva. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]