Jump to content

Struktura shoqërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pyramide à renverser - Posteri tregon një piramidështresimit shoqëror që simbolizon shoqërinë klasore. Në krye mund të shohim Mbretin Leopold II.

shkencat shoqërore, struktura shoqërore është grumbullimi i rregullimeve shoqërore të modeluara në shoqëri, të cilat janë njëkohësisht lindore dhe përcaktuese të veprimeve të individëve.[1] Po kështu, shoqëria besohet se është e grupuar në grupe të lidhura strukturore ose grupe rolesh, me funksione, kuptime ose qëllime të ndryshme. Shembuj të strukturës sociale përfshijnë familjen, fenë, ligjin, ekonominë dhe klasën. Ai është në kontrast me "sistemin social", i cili i referohet strukturës mëmë në të cilën janë ngulitur këto struktura të ndryshme. Kështu, strukturat shoqërore ndikojnë dukshëm në sistemet më të mëdha, si sistemet ekonomike, sistemet ligjore, sistemet politike, sistemet kulturore, etj. Struktura shoqërore mund të thuhet gjithashtu se është korniza mbi të cilën ngrihet një shoqëri. Ai përcakton normat dhe modelet e marrëdhënieve ndërmjet institucioneve të ndryshme të shoqërisë.

Që nga vitet 1920, termi ka qenë në përdorim të përgjithshëm në shkencat sociale,[2] veçanërisht si një variabël, nën-komponentët e të cilit duhej të dalloheshin në raport me variablat e tjerë sociologjikë, si dhe në literaturën akademike, si rezultat i rritjes së ndikimit të strukturalizmit. Koncepti i "shtresimit social", për shembull, përdor idenë e strukturës sociale për të shpjeguar se shumica e shoqërive janë të ndara në shtresa (nivele) të ndryshme, të udhëhequra (nëse vetëm pjesërisht) nga strukturat themelore në sistemin shoqëror. Është gjithashtu e rëndësishme në studimin modern të organizatave, pasi struktura e një organizate mund të përcaktojë fleksibilitetin e saj, aftësinë për të ndryshuar, etj. Në këtë kuptim, struktura është një çështje e rëndësishme për menaxhmentin.

Në shkallën makro, struktura shoqërore i përket sistemit të shtresimit socio-ekonomik (më së shumti strukturën e klasës), institucionet sociale ose marrëdhënie të tjera të modeluara midis grupeve të mëdha shoqërore. Në shkallën meso, ka të bëjë me strukturën e rrjeteve sociale midis individëve ose organizatave. Në shkallën mikro, "struktura shoqërore" përfshin mënyrat në të cilat 'normat' formojnë sjelljen e individëve brenda sistemit shoqëror. Këto peshore nuk mbahen gjithmonë të ndara. Për shembull, John Levi Martin ka teorizuar se struktura të caktuara në shkallë makro janë vetitë emergjente të institucioneve kulturore në shkallë mikro (d.m.th., "struktura" i ngjan asaj të përdorur nga antropologu Claude Levi-Strauss). Po kështu, në etnografi, një studim i kohëve të fundit përshkruan sesi struktura shoqërore indigjene në Republikën e Panamasë ndryshoi strukturat makro shoqërore dhe pengoi një zgjerim të planifikuar të Kanalit të Panamasë.[3] Sociologjia marksiste gjithashtu ka përzier historikisht kuptime të ndryshme të strukturës shoqërore, megjithëse duke e bërë këtë duke i trajtuar thjesht aspektet kulturore të strukturës shoqërore si fenomenale të aspekteve të saj ekonomike.

Normat shoqërore besohet se ndikojnë në strukturën sociale përmes marrëdhënieve midis shumicës dhe pakicës. Meqenëse ata që rreshtohen me shumicën konsiderohen 'normalë' dhe ata që rreshtohen me pakicën konsiderohen 'anormale', marrëdhëniet shumicë-pakicë krijojnë një shtresim hierarkik brenda strukturave shoqërore që favorizon shumicën në të gjitha aspektet e shoqërisë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Olanike, Deji (2011). Gender and Rural Development By (në anglisht). fq. 71. ISBN 9783643901033.
  2. ^ Merton, Robert (1938). Social Structure and Nominate. American Sociological Review. 3 (5): 672–82.
  3. ^ Muller-Schwarz, Nina K. (2015). The Blood of Victoria no Lorenzo: An Ethnography of the Solos of Northern Coco Province (në anglisht). Jefferson, NC: McFarland Press.