Jump to content

Studimet jugosllave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Enciklopedia e Jugosllavisë (botimi i parë)

Studimet jugosllave ose jugosllavistika (serbokroatisht: Jugoslavistika; sllovenisht: Jugoslovanske študije; maqedonisht: Југословенски студии) është një disiplinë akademike në kuadër të studimeve sllave dhe studimeve historike që ka të bëjë me studimin e prejardhjes së shekullit të 19-të ose më të hershme të idesë jugosllave, krijimit të Jugosllavisë, historisë së Mbretërisë së Jugosllavisë, RSF Jugosllavisë dhe shpërbërjes së Jugosllavisë duke përfshirë luftërat jugosllave si dhe jugosllavët ose si term ombrellë ose identifikim ekskluziv. Në periudhën bashkëkohore disiplina është e fokusuar edhe në kujtesën pas-jugosllave të Jugosllavisë. Historikisht, termi është përdorur edhe si një term ombrellë për studimet serbe, kroate, maqedonase, boshnjake, sllovene dhe malazeze. Gjatë viteve 1990 disiplina ishte e ndërthurur ngushtë me fushën e studimeve të sigurisë për shkak të konflikteve në rajon.[1]

Rënia e shtetit jugosllav në fillim të viteve 1990 vuri në pikëpyetje ekzistencën e disiplinës me shumë institucione që ndryshuan emrat e tyre ose u mbyllën. Fusha duhej të ripërcaktonte pozicionin e saj të ri në lidhje me studimet sllavo-jugore të lidhura ngushtë (të cilat krahas hapësirës post-jugosllave përfshijnë edhe Bullgarinë) dhe studimet serbokroate (të ndryshuara më tej në studime serbe, kroate, boshnjake dhe malazeze).[2] Në esenë e tij të vitit 1993 Fantazma e Jugosllavistikës (gjermanisht: Das Phantom der Jugoslavistik) sllavisti gjerman Reinhard Lauer deklaroi se fusha bazohej në përputhjen historike të ekzistencës së një shteti jugosllav dhe në "zbehjen e përbërësve bullgarë dhe interesat" duke arritur në përfundimin se sllavistika e jugut duhet të zërë vendin e saj.[2] Konflikti në zonën e ish-Jugosllavisë megjithatë tërhoqi vëmendje të konsiderueshme akademike me mbi 130 libra të botuar mbi të dhe me autorë të shumtë që e analizuan atë në kuadrin e Jugosllavisë ose studimet pas-jugosllave.[3] Sot fusha merret me analiza transdisiplinore të fenomeneve të ndryshme jugosllave dhe post-jugosllave, marrëdhënieve shoqërore dhe praktikave.[4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ James Gow (1993). "Yugoslav studies and security studies: The future". Journal of Area Studies (në anglisht). 1 (3): 169–176.
  2. ^ a b Elena Messner (2008). "Die Frage der Südslawistik/Jugoslawistik/Serbokroatistik nach 1991". Kakanien Revisited (në gjermanisht). 27 (2): 1–6.
  3. ^ Sabrina P. Ramet (2005). Thinking about Yugoslavia: Scholarly Debates about the Yugoslav Breakup and the Wars in Bosnia and Kosovo (në anglisht). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-85151-0.
  4. ^ "Разговори о Југославији: увод у (пост) југословенске студије (19)" (në serbisht). Muzeu i Jugosllavisë. Marrë më 1 maj 2022.