Sylë Ukshini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sylë Ukshini, diplomat, historinan, studiues i marrëdhënieve ndërkombëtare dhe i të drejtës ndërkombëtare. Ka doktoruar në fushën e maŕredhenive nderkombetare.

Nga nëntori i vitit 2016 është Ambasador i Kosovës në Tiranë

Jetëshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1985 – 2016 Studime të larta universitare- histori, marrëdhënie ndërkombëtare dhe integrime evropiane në Prishtinë/Kosovë, Graz, Vjenë/Austri, FU Berlin dhe Bremen/Gjermani
 • 1990 – 2000 Gazetar: "Rlindja", "Koha ditore", "Fjala jonë", "Eurozëri".
 • 2000 – 2002 Gazetar- Departamenti për Çështje të Diasporës
 • 2002 - 2008 Drejtor i Zyrës së Kryeministrit për Informim Publik (Kosovë)
 • 2003- 2007 Magjistratura: Marrëdhënie ndërkombëtare / E drejtë ndërkombëtare
 • 2008 -2009 Zyrtarë i Lartë- Ministria e Punëve të Jashtme e Kosovës
 • 2009 - 2011 Drejtor- Arkivi Shtetëror i Kosovës
 • 2009-2016 Studimet e Doktoraturës në Gjermani
 • 2009-2010 Ligjërues në Universitetin për Biznes dhe Teknologji (UBT)
 • 2012-2013 Ligjërues i jashtëm në Universitetin e Prishtinës
 • 2011 - 2014 Drejtor i Departamentit për Rajonin- Ministria e Punëve të Jashtme e Kosovës
 • 2014 - 2016 Ministër Këshilltar- Ambasada e Kosovës në Tiranë
 • 21.11. 2016 - 15.11. 2019 Ambasador në Ambasadën e Republikës së Kosovës në Tiranë
 • 15.11. 2019- deri më tani Drejtor i Deepartamentit për Çështje Politike/ MPJ


                                                 Kualifikime te tjera               [Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1997 - 1998                             Kolegji Shtetëror në Nordhausen, Gjermani

03.2000                                    Provimi i gjuhës gjermane, Universiteti i Kasselit,

                                                 Gjermani

1-30 shtator 2001                     Bursist në Universitetin e Gracit, Austri

12.2002 – 28. 02. 2003            Bursist i DAAD-së- Freie Universitet Berlin, Gjermani

1.02 – 28.023.2005                  Bursist në Universitetin e Vjenës, Austri

1.03. – 06. 2007                       Bursist i Rektoratit të Universitetit të Vjenës, Austri

Shtator-dhjetor 2007              Shkolla për Integrime Evropiane

1-31 maj 2009                          Bursist i Ministrisë se Arsimit te Austrisë

1.11.-31.12.2010                     Bursist i DAAD,Universiteti i Bremenit/Gjermani

 

2001 – 2008            Librat e botuar                   


1. Kosova dhe Perëndimi, Prishtinë 2001

2. Refleksione historiografike, Prishtinë 2002

3. Nga lufta në paqe, Prishtinë 2004

4. Një vit vendimtar, (ed.) Tiranë 2008

5. “Lufta për Kosovën,” (ed.) Prishtinë 2008

6. “Kosova në politikën e jashtme të BE-së, Shkup 2008

7. Kosova- Sfidë e Politikës së Jashtme dhe të Sigurisë të BE-së. Prishtinë, 2013.

8. Die Kosovo-Frage als Herausforderung der Gemeinsamen Außen- und Sicherheitspolitik (GASP) der EU

Vom Zerfall Jugoslawiens bis zur Unabhängigkeitserklärung des Kosovo. LIT Verlag Berlin-Münster-Wien-Zürich-London, 2019.

                                                  Aktivitete shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1-30.09. 2001                      Konferencë shkencore e DAAD-së “ Përballja me të kaluarën” Wolfenbyttel/Gjermani
 • 5-11 prill 2002                      Konferencë shkencore e DAAD-së “ Historia e Evropës Juglindore si histori evropiane”/ Sinaia/Rumani
 • 26-31 tetor 2002                  Konferencë shkencore e DAAD-së “ Historia e Evropës Juglindore si histori evropiane”/ Leipzig/Gjermani
 • 31 tetor-6 nëntor 2003        Konferencë shkencore e DAAD-së “ Filozofia e historisë” Berlin/Gjermani
 • Qershor 2004                       Konferencë shkencore e DAAD-së “ Qendra dhe Periferia” Ohër/ Maqedoni
 • 24-25 prill 2004                    Konferencë shkencore “Die albanische Emigration zu Beginn des 21. Jahrhunderts”/
 • Auslandsgesellschaft Nordhein-Westfalen, në Dortmund/Gjermani/
 • 4-5 prill 2008                        Konferencë shkencore ndërkombëtare kushtuar Kosovës: gjuhës, historisë, kulturës, statusit juridik  dhe
 • perspektivës së saj/Universiteti ”Eqrem Çabej” në Gjirokastër/Shqipëri;
 • 25.-26.4.2009                       Konferencë ndërkombëtar për shkencëtarët e rinj „Aktuelle Forschungen zu Geschichte, Kultur und
 • Gesellschaft des Kosovo“/ Südost-Institut -Lehrstuhl Geschichte Südost- dhe  Osteuropas në
 • Universitetin e Regensburgut/Deutschland
 • 18- 19. 06. 2010               Konferencë ndërkombëtare:„Eigenstaatlichkeit Demokratie und

„Europa“ in Kosovo – Analysen und  Perspektiven“ Osteuropa-Plattform e Universitetit të

Vjenës(Austri); Südost-Institut (Regensburg-Gjermani)