Jump to content

TNT

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Predha artilerie M795 me siguresa të pajisura, të etiketuara për të treguar një mbushje me TNT.

Trinitrotolueni, i njohur më shpesh si TNT ose tritoli, më konkretisht 2,4,6-trinitrotoluen, dhe me emrin e tij të preferuar IUPAC 2-methyl-1,3,5-trinitrobenzene, është një përbërje kimike me formulën C6H2(NO2)3CH3. TNT përdoret herë pas here si një reagent në sintezën kimike, por më së miri njihet si një material shpërthyes me veti të përshtatshme trajtimi. Rendimenti shpërthyes i TNT konsiderohet të jetë konventa standarde krahasuese e bombave dhe ndikimeve të asteroideve. Në kimi, TNT përdoret për të gjeneruar kripëra të transferimit të ngarkesës.