Jump to content

Tabi'inët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tabi'inët ose Tabiinët (arabisht: التابعون Tabi'un) ishin breznitë e myslimanëve që kanë lindur pas vdekjes së Muhammedit, por që ishin bashkëkohësit e Sahabëve. Gjenerata që erdhën pas Tabiinëve ishin Tabi'tabi'inët.

Myslimanët synni kanë thënë se Tabi'inët janë:

  1. Ata që e kanë parë një nga shokët e Muhammedit.
  2. Sipas sunnive, ata janë përmbajtur besimit dhe veprave të Ehlus Suneh we El-Xhama'ah.
  3. Ata që kanë vdekur në këtë vend. Havarixhet nuk referohen si Tabi'i edhe pse kanë parë shumë shokë të Muhammedit.

Muhammedi ka thënë: "Gjenerata më e mirë është kjo gjeneratë që jam duke jetuar, pastaj gjenerata që vijnë pas tyre (tabi'inët), pastaj ata që vijnë pas tyre (tabi'tabi'inët).

Dijetarë e kanë ndarë Tabi'inët në tre klasa:

  1. Nxënësa të Sahabëve të cilët pranuan Islamin para pushtimit të Mekës.
  2. Nxënësa të Sahabëve të cilët pranuan Islamin pas pushtimit të Mekës.
  3. Nxënësa të Sahabë të cilët nuk ishin të rritur në kohën e vdekjes së Muhammedit.

Lista e Tabiinëve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më i hershmi i Tabi'inëve i cili vdiq ishte Zejd ibn Ma'mar ibn Zekd, 30 vjet pas hixhretit dhe i fundit i cili vdiq ishte Halef ibn Khalifa, i cili vdiq në vitin 180 pas hixhretit.

  1. ^ MSA
  2. ^ a b c d e f g "USC-MSA Compendium of Muslim Texts". Arkivuar nga origjinali më 15 korrik 2006. Marrë më 24 shkurt 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Upholding the Opinion that Imam Abu Hanifa was One of the Tabi`in