Talebanët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Talebanët

Talebanët ose talibanët, i cili gjithashtu i referohet vetes me emrin e tij shtetëror, Emirati Islam i Afganistanit, është një lëvizje politike islamike, xhihadiste dhe pro-pashtuneAfganistan.

Ai sundoi afërsisht tre të katërtat e vendit nga 1996 deri në 2001, përpara se të përmbysej pushteti i tyre pas pushtimit të Shteteve të Bashkuara. Ajo rimori Kabulin më 15 gusht 2021 pas viteve të kryengritjes dhe aktualisht kontrollon të gjithë vendin, megjithëse qeveria e saj nuk është ende e njohur nga asnjë vend. Qeveria talebane është kritikuar për kufizimin e të drejtave të njeriut në Afganistan, duke përfshirë të drejtën e grave dhe vajzave për të punuar dhe arsimuar.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]