Pashtunët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Njerëz vendas të rajonit të Pashtunistanit

Pashtunët (në gjuhët pashto: پښتانه‎ Paxtānə), të njohur historikisht nga eksonimet afganë (persisht: افغان, Afğān)[1][2][3] dhe patanë (në gjuhën hindu dhe urdu: पठान, پٹھان, Paṭhān),[4][5] janë një grup etnik me popullsi në Afganistan dhe Pakistan.[6] Ata në përgjithësi klasifikohen si Iranianë lindorë sipas etno-gjuhësisë, të cilët përdorin gjuhën pashto. Shpesh karakterizohen si racë luftëtare, historia e të cilëve është e përhapur në mesin e vendeve të ndryshme të Azisë Qendrore dhe Jugore, duke u përqëndruar tradicionalisht në Afganistanin mesjetar.

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "Afghan and Afghanistan". Abdul Hai Habibi. alamahabibi.com. 1969. Marrë më 24 October 2010. 
  2. ^ Muhammad Qasim Hindu Shah (Firishta). "History of the Mohamedan Power in India". Persian Literature in Translation. Packard Humanities Institute. Marrë më 10 January 2007. 
  3. ^ "Afghanistan: Glossary". British Library. Marrë më 15 March 2008. 
  4. ^ James William Spain (1963).
  5. ^ Pathan.
  6. ^ "Ethnic map of Afghanistan" (PDF). Thomas Gouttierre, Center For Afghanistan Studies, University of Nebraska at Omaha; Matthew S. Baker, Stratfor. National Geographic Society. 2003. Marrë më 24 October 2010.