Tasuku Honjo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tasuku Honjo
U lind në27 janar 1942
Njohur për Rikombinimi i klasës së ndërprerës
IL-4, IL-5, AID
Imunoterapia e kancerit
PD-1
ÇmimetImperial Prize (1996)
Koch Prize (2012)
Order of Culture (2013)
Tang Prize (2014)
Kyoto Prize (2016)
Alpert Prize (2017)
Nobel Prize in Physiology or Medicine (2018)
Karriera shkencore
FushatImunologjia molekulare
InstitucionetUniversiteti i Kiotos
Këshilltarët e doktoraturësYasutomi Nishizuka
Osamu Hayaishi

Tasuku Honjo (本庶 佑, Honjo Tasuku,i lindur me 27 Janar,1942)[1] është një mjek,shkencëtar dhe imunolog japonez.Ai mori çmimin Nobel në kategorinë Fiziologji dhe Mjekësi në vitin 2018, dhe njihet më së shumti për punën e tij në identifikimin e proteinës së programuar të vdekjes së qelizave 1 (PD-1).[2]Ai është gjithashtu i njohur për identifikimin molekular të citokineve: IL-4 dhe IL-5,[3]si dhe zbulimin e deaminazës cytidine të shkaktuar nga aktivizimi (AID) që është i nevoshëm për rekombinimin e ndërprerësve të klasës dhe hipermutimin somatik. [4]

Ai u zgjodh si bashkëpunëtor i huaj i Akademisë Kombëtare të Shkencave të SHBA(2001), si dhe anëtar i Akademisë Gjermane të Shkencëtarëve të Natyrës Leopoldina (2003), dhe gjithashtu si anëtar i Akademisë Japoneze (2005).

Në vitn 2018, së bashku me James P. Allison ,atij ju dha çmimi Nobel në Fiziologji dhe Mjekësi.[5]Së bashku me Allison, ata fituan çmimin Tang në vitin 2014 në Shkencën Biofarmike për të njëjtën arritje.[6]

Jeta dhe karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në konferencën për shtyp Nobel në Stokholm, dhjetor 2018.

Honjo ka lindur në Kioto në vitin 1942.Ai u diplomua në mjekësi në vitin 1966 nga fakuleti i Mjekësisë, në Universitetin e Kiotos, ku në 1975 mori titullin dhe diplomen "Doktor i Filozofisë" (Ph.D) në Kiminë Mjekësore nën mbikëqyrjen e Yasutomi Nishizuka dhe Osamu Hayashi.[7]

Honjo vizitoi Departamentin e Embriologjisë, në Insitutun Carnegie në Washington, nga 1971 deri në vitn 1973.Më pas a i shpërngul në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë (NIH) në Bethesda,Mariland, ku studioi bazat gjenetike për përgjigjen imune në Institutin e Shëndetësisë për Fëmijët dhe Zhvillimin Njerëzor midis viteve 1973 dhe 1977, të ndjekura nga shumë vite si studiues NIH Fogarty në residencë që nga viti 1992.Përgjatë kësaj kohe ,Honjo ishte gjithashtu profesor asistent në fakultetin e Mjekësisë në Universitetin e Tokios.,midis viteve 1974 dhe 1979; profesor në departamenti e Gjenetikës në Shkollën e Mjekësisë Universitare në Osaka, midis viteve 1979 dhe 1984; dhe profesor në Departamentin e Kimisë Mjekësore në Univesritetin e Kiotos në Fakultetin e Mjekësisë,nga 1984 deri në vitin 2005.Që nga viti 2005 Honjo ka qene profesor në Departamentin e Imunologjisë dhe Mjekësisë Gjenomike,në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Tokios.[8]

Ai ka qene Presidenti i Korporatës Universitare Publike në Shizuoka nga viti 2012 deri në vitin 2017.

Ai është anëtar i Shoqatës Japoneze të Imunologjisë dhe shërbeu si President i saj midis vitit 1999 dhe vitit 2000. Honjo është gjithashtu një anëtar nderi i Shoqatës Amerikane të Imunologëve.[9] Në 2017 ai u bë Zëvendës Drejtor i Përgjithshëm dhe Profesor i nderuar i Institutit Universitar të Kiotos për Studime të Avancuara (KUIAS). [10]

Pandemia e covid-19[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë pandemisë së COVID-19, një pretendim i rremë u shpërnda në internet në shumë gjuhë, sipas të cilit thuhej që Honjo besonte se koronavirusi i ri ishte "i prodhuar" nga një laborator në qytetin kinez të Wuhanit .[11] Ekipi i kontrollit të realitetit të BBC raportoi se, "Në një deklaratë të botuar në faqen e internetit të Universitetit të Kiotos, ai tha se ai ishte" shumë i pikëlluar "që emri i tij ishte përdorur për të përhapur" akuza të rreme dhe keqinformim". Shkencëtarët thonë se sekuencat e gjenomit tregojnë se virusi ka ardhur nga kafshët dhe nuk ështe i krijuar nga njeriu.

Kontributi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Terapia e kancerit me anë të frenimit të rregullimit negativ të imunitetit (CTLA4, PD1)

Honjo ka krijuar kornizën themelore konceptuale të rikombinimit të ndërprerësve të klasave.[12] Ai prezantoi një model që shpjegonte rirregullimin e gjenit të antitrupave në ndërprerësin e klasave dhe, midis viteve 1980 dhe 1982, verifikoi vlefshmërinë e tij duke sqaruar strukturën e ADN-së të këtij gjeni.[13] Ai pati sukses në klonimet cDNA të citokinave IL-4 [14] dhe IL-5 [15]të përfshira në ndërrimin e klasave dhe zinxhirin alfa të receptorëve IL-2 në 1986, dhe vazhdoi më tej për të zbuluar AID në 2000, duke treguar rëndësinë e tij në rikombinimin e ndërprerësve të klasës dhe hipermutimit somatik.

Në vitin 1992, Honjo identifikoi për herë të parë PD-1 si një gjen të induktueshëm në limfocitet T të aktivizuara, dhe ky zbulim kontribuoi ndjeshëm në vendosjen e parimit të imunoterapisë nga kanceri nga bllokada PD-1.

Çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shun'ichi Iwasaki, Ken Takakura, Seikaku Takagi, Susumu Nakanishi dhe Honjo morën Urdhrin e Kulturës nga Perandori Akihito në 3 nëntor 2013. Pas kësaj ata pozuan për foto me Shinzō Abe në Kopshtin Lindor të Pallatit Imperial.
Me Masuo Aizawa më 26 gusht 2010.

Honjo ka marrë disa çmime dhe nderime në jetën e tij.Në vitin 2016, ai fitoi çmimin Kioto në shkencat bazike për "Zbulimin e Mekanizmit Përgjegjës për Diversifikimin Funksional të Antitrupave, Molekulave Imunoreguluese dhe Aplikimeve Klinike të PD-1 ".Në vitin 2018, ai ndau çmimin Nobel së bashku me imunologun amerikan James P. Allison , në Fiziologji dhe Mjekësi. Më parë ata ndanë gjithashtu çmimin Tang në Shkencën Biofarmike në vitin 2014. [16] [17]

Çmimet dhe nderimet e tjera kryesore të pranuara nga Honjo janë:


 • 1981 – Çmimi Noguchi Hideyo-Memorial për Mjekësi [11]
 • 1981 – Çmimi Asahi [18]
 • 1984 – Çmimi Kihara,Shoqata Gjenetike Japoneze [19]
 • 1984 – Çmimi i Shkencës Osaka [19]
 • 1985 – Çmimi Erwin von Baelz [19]
 • 1988 – Çmimi Mjekësor Takeda [11]
 • 1992 – Çmimi Behring-Kitasato [19]
 • 1993 – Çmimi Uehara [11]
 • 1996 – Çmimi Imperial i Akademisë Japoneze [20]
 • 2000 – Person i Meritës Kulturore [21]
 • 2001 – bashkëpunëtor i huaj i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Sh.B.A. [19]
 • 2012 – Robert Koch Prize [11]
 • 2013 – Urdhri i Kulturës [11]
 • 2014 – Williammimi William B. Coley [11]
 • 2015 – Richard V. Smalley, Çmimi Memorial i MD [11]
 • 2016 – Çmimi Kyoto [22]
 • 2016 – Çmimi i Shkencave Mjekësore Keio [23]
 • 2016 – Çmimi Shkencor Fudan-Zhongzhi [24]
 • 2016 – Laureat e citimit të Thomson Reuters [25]
 • 2017 Çmimi i Fondacionit Warren Alpert [26]
 • 2018 – 2018 - Çmimi Nobel në Fiziologji ose Mjekësi [27]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Tasuku Honjo – Facts – 2018". NobelPrize.org. Nobel Media AB. 1 October 2018. Retrieved 5 October 2018.

Ishida, Y.; Agata, Y.; Shibahara, K.; Honjo, T. (1992). "Induced expression of PD-1, a novel member of the immunoglobulin gene superfamily, upon programmed cell death". The EMBO Journal. Wiley. 11 (11): 3887–3895. doi:10.1002/j.1460-2075.1992.tb05481.x. ISSN 0261-4189. PMC 556898. PMID 1396582.

Kumanogoh, Atsushi; Ogata, Masato (2010-03-25). "The study of cytokines by Japanese researchers: a historical perspective". International Immunology. 22 (5): 341–345. doi:10.1093/intimm/dxq022. ISSN 0953-8178. PMID 20338911. Retrieved 2018-10-01.

"Robert Koch Stiftung - Christine Goffinet". www.robert-koch-stiftung.de.

Hannah, Devlin (October 2018). "James P Allison and Tasuku Honjo win Nobel prize for medicine". The Guardian. Retrieved 1 October 2018.

"2014 Tang Prize in Biopharmaceutical Science". Archived from the original on 2017-10-20. Retrieved 2016-06-18.

""免疫のしくみに魅せられて-何ごとにも主体的に挑む" (in Japanese).

"AAI Members Awarded the 2018 Nobel Prizein Physiology or Medicine". The American Association of Immunologists. Retrieved October 4, 2018.

"Tasuku Honjo". kyotoprize.org. Inamori Foundation. Retrieved 1 October 2018.

Jack Goodman; Flora Carmichael (2 May 2020). "Coronavirus: Trump is selling coronavirus coins and other claims fact-checked: Fake Nobel Prize winner quote". BBC News Online. Retrieved 7 May 2020.

Shimizu, Akira; Takahashi, Naoki; Yaoita, Yoshio; Honjo, Tasuku (1982). "Organization of the constant-region gene family of the mouse immunoglobulin heavy chain". Cell. Elsevier BV. 28 (3): 499–506. doi:10.1016/0092-8674(82)90204-5. ISSN 0092-8674. PMID 6804095. S2CID 42076631.

Noma, Yoshihiko; Sideras, Paschalis; Naito, Takayuki; Bergstedt-Lindquist, Susanne; Azuma, Chihiro; et al. (1986). "Cloning of cDNA encoding the murine IgG1 induction factor by a novel strategy using SP6 promoter". Nature. Springer Nature. 319 (6055): 640–646. Bibcode:1986Natur.319..640N. doi:10.1038/319640a0. ISSN 0028-0836. PMID 3005865. S2CID 4286960.

Kinashi, Tatsuo; Harada, Nobuyuki; Severinson, Eva; Tanabe, Toshizumi; Sideras, Paschalis; et al. (1986). "Cloning of complementary DNA encoding T-cell replacing factor and identity with B-cell growth factor II". Nature. Springer Nature. 324 (6092): 70–73. Bibcode:1986Natur.324...70K. doi:10.1038/324070a0. ISSN 0028-0836. PMID 3024009. S2CID 4343554.

Muramatsu, Masamichi; Kinoshita, Kazuo; Fagarasan, Sidonia; Yamada, Shuichi; Shinkai, Yoichi; Honjo, Tasuku (2000). "Class Switch Recombination and Hypermutation Require Activation-Induced Cytidine Deaminase (AID), a Potential RNA Editing Enzyme". Cell. Elsevier BV. 102 (5): 553–563. doi:10.1016/s0092-8674(00)00078-7. ISSN 0092-8674. PMID 11007474. S2CID 17606942.

"The Keio Medical Science Prize Laureates 2016". Ms-fund.keio.ac.jp. Retrieved 2018-10-01.

"The Asahi Prize [Fiscal 1981]". The Asahi Shimbun Company. Retrieved 1 October 2018.

"Tasuko Hanjo". Kyoto University Graduate School of Medicine. Retrieved 1 October 2018.

"The Imperial Prize,Japan Academy Prize,Duke of Edinburgh Prize Recipients". japan-acad.go.jp. The Japan Academy. Retrieved 1 October 2018.

"Person of Cultural Merit". osaka-u.ac.jp. Osaka University. Retrieved 1 October 2018.

"Kyoto Prize, Inamori Foundation". Kyoto Prize, Inamori Foundation. Retrieved 18 April 2019.

"The 2016 Keio Medical Science Prize Laureate". ms-fund.keio.ac.jp. Keio University. Retrieved 1 October 2018.

"2016 Fudan-Zhongzhi Science Award Announcement". fdsif.fudan.edu.cn. Fudan Science and Innovation Forum. Retrieved 1 October 2018.

"Hall of Citation Laureates". clarivate.com. Clarivate Analytics. Retrieved 1 October 2018.

"Warren Alpert Foundation Prize Recipients". warrenalpert.org. Warren Alpert Foundation. Retrieved 1 October 2018.

"All Nobel Prizes". Nobel Foundation. Retrieved 3 October 2018.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 2. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 3. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 4. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 5. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 6. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 7. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-12-24.
 8. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-12-24.
 9. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-12-24.
 10. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-12-24.
 11. ^ a b c d e f g h "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 12. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 13. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 14. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 15. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 16. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 17. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 18. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 19. ^ a b c d e "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 20. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 21. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 22. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 23. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 24. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 25. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 26. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.
 27. ^ "Tasuku Honjo". Wikipedia (në anglisht). 2020-08-15.