Çmimi Nobel për Fiziologji dhe Mjekësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Medaljoni i Çmimit për Fiziologji dhe Medicinë
Fituesi i fundit Martin Evans,
Oliver Smithies
Viti 2007
Çmime të ndara
Vite Shpërblim
Ftuesi i parë Emil von Behring
Viti 1901
Kombi
Me më shumë çmime
SHBA

Çmimi Nobel për Fiziologji dhe Mjekësi është çmimi më i lartë për arritjet më të mëdha në fushën e fiziologjisë dhe Mjekësisë nga një ose disa persona brenda një viti.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emil Adolf von Behring, fituesi i parë i Çmimit Nobel për fiziologji dhe mjekësi..

Çmimi Nobel për fiziologji dhe mjekësi filloi të ndahet që nga viti 1901, kur për herë të parë e fitoi fiziologu gjerman Emil von Behring.

Që nga vti 1901 Çmimi Nobel për fiziologji dhe mjekësi nuk është ndarë dhjetë vite : 1914, 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941, 1942, por megjithatë në shumë vite të tjera ka pasur më shumë se një fitues të çmimit (brenda të njëjtit vit).

Shtetet e Bashkuara janë vendi më me shumë lauratë në botë.

Brenda një viti më së shumti janë dorëzuar tre çmime për fiziologji dhe mjekësi.

Medaljoni i Nobelit për Fiziologji dhe Medicinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kritikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fituesit e Çmimit Nobel për Fiziologji dhe Medicinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fituesit e çmimit janë të radhitur në kolona sipas viteve që janë ndarë në dekada.

Vitet 2000 Vitet 1990 Vitet 1980 Vitet 1970

2009
2008
2007 Martin Evans
2007 Oliver Smithies
2006 Andrew Z. Fire
2006 Craig C. Mello
2005 Barry J. Marshall
2005 J. Robin Warren
2004 Richard Axel
2004 Linda B. Buck
2003 Paul C. Lauterbur
2003 Peter Mansfield
2002 Sydney Brenner
2002 H. Robert Horvitz
2002 John E. Sulston
2001 Leland H. Hartwell
2001 Tim Hunt
2001 Sir Paul Nurse
2000 Arvid Carlsson
2000 Paul Greengard
2000 Eric R. Kandel

1999 Günter Blobel
1998 Robert F. Furchgott
1998 Louis J. Ignarro
1998 Ferid Murad
1997 Stanley B. Prusiner
1996 Peter C. Doherty
1996 Rolf M. Zinkernagel
1995 Edward B. Lewis
1995 Christiane Nüsslein-Volhard
1995 Eric F. Wieschaus
1994 Alfred G. Gilman
1994 Martin Rodbell
1993 Richard J. Roberts
1993 Phillip A. Sharp
1992 Edmond H. Fischer
1992 Edwin G. Krebs
1991 Erwin Neher, Bert Sakmann
1990 Joseph E. Murray
1990 E. Donnall Thomas

1989 J. Michael Bishop
1989 Harold E. Varmus
1988 James W. Black
1988 Gertrude B. Elion
1988 George H. Hitchings
1987 Susumu Tonegawa
1986 Stanley Cohen
1986 Rita Levi-Montalcini
1985 Michael S. Brown
1985 Joseph L. Goldstein
1984 Niels K. Jerne
1984 Georges J.F. Köhler
1984 César Milstein
1983 Barbara McClintock
1982 Sune K. Bergström
1982 Bengt I. Samuelsson
1982 John R. Vane
1981 Roger W. Sperry
1981 David H. Hubel
1981 Torsten N. Wiesel
1980 Baruj Benacerraf
1980 Jean Dausset
1980 George D. Snell

1979 Allan M. Cormack
1979 Godfrey N. Hounsfield
1978 Werner Arber
1978 Daniel Nathans
1978 Hamilton O. Smith
1977 Roger Guillemin
1977 Andrew V. Schally
1977 Rosalyn Yalow
1976 Baruch S. Blumberg
1976 D. Carleton Gajdusek
1975 David Baltimore
1975 Renato Dulbecco
1975 Howard M. Temin
1974 Albert Claude
1974 Christian de Duve
1974 George E. Palade
1973 Karl von Frisch
1973 Konrad Lorenz
1973 Nikolaas Tinbergen
1972 Gerald M. Edelman
1972 Rodney R. Porter
1971 Earl W. Sutherland, Jr.
1970 Sir Bernard Katz
1970 Ulf von Euler
1970 Julius Axelrod

Vitet 1960 Vitet 1950 Vitet 1940 Vitet 1930

1969 Max Delbrück
1969 Alfred D. Hershey
1969 Salvador E. Luria
1968 Robert W. Holley
1968 H. Gobind Khorana
1968 Marshall W. Nirenberg
1967 Ragnar Granit
1967 Haldan K. Hartline
1967 George Wald
1966 Peyton Rous
1966 Charles B. Huggins
1965 François Jacob
1965 André Lwoff
1965 Jacques Monod
1964 Konrad Bloch
1964 Feodor Lynen
1963 Sir John Eccles
1963 Alan L. Hodgkin
1963 Andrew Huxley
1962 Francis Crick
1962 James Watson
1962 Maurice Wilkins
1961 Georg von Békésy
1960 Frank Macfarlane Burnet
1960 Peter Medawar

1959 Severo Ochoa
1959 Arthur Kornberg
1958 George Beadle
1958 Edward Tatum
1958 Joshua Lederberg
1957 Daniel Bovet
1956 André F. Cournand
1956 Werner Forssmann
1956 Dickinson W. Richards
1955 Hugo Theorell
1954 John F. Enders
1954 Thomas H. Weller
1954 Frederick C. Robbins
1953 Hans Krebs
1953 Fritz Lipmann
1952 Selman A. Waksman
1951 Max Theiler
1950 Edward C. Kendall
1950 Tadeus Reichstein
1950 Philip S. Hench

1949 Walter Hess
1949 Egas Moniz
1948 Paul Müller
1947 Carl Cori
1947 Gerty Cori
1947 Bernardo Houssay
1946 Hermann J. Muller
1945 Sir Alexander Fleming
1945 Ernst B. Chain
1945 Sir Howard Florey
1944 Joseph Erlanger
1944 Herbert S. Gasser
1943 Henrik Dam
1943 Edward A. Doisy
1942 Nuk u nda çmim fare.
1941 Nuk u nda çmim fare.
1940 Nuk u nda çmim fare.

1939 Gerhard Domagk
1938 Corneille Heymans
1937 Albert Szent-Györgyi
1936 Sir Henry Dale
1936 Otto Loewi
1935 Hans Spemann
1934 George H. Whipple
1934 George R. Minot
1934 William P. Murphy
1933 Thomas H. Morgan
1932 Sir Charles Sherrington
1932 Edgar Adrian
1931 Otto Heinrich Warburg
1930 Karl Landsteiner

Vitet 1920 Vitet 1910 Vitet 1900

1929 Christiaan Eijkman
1929 Sir Frederick Hopkins
1928 Charles Nicolle
1927 Julius Wagner-Jauregg
1926 Johannes Fibiger
1925 Nuk u nda çmim fare.
1924 Willem Einthoven
1923 Frederick G. Banting
1923 John Macleod
1922 Archibald Vivian Hill
1922 Otto Meyerhof
1921 Nuk u nda çmim fare.
1920 August Krogh

1919 Jules Bordet
1918 Nuk u nda çmim fare.
1917 Nuk u nda çmim fare.
1916 Nuk u nda çmim fare.
1915 Nuk u nda çmim fare.
1914 Nuk u nda çmim fare.
1913 Robert Bárány
1912 Alexis Carrel
1911 Allvar Gullstrand
1910 Albrecht Kossel

1909 Theodor Kocher
1908 Ilya Mechnikov
1908 Paul Ehrlich
1907 Alphonse Laveran
1906 Camillo Golgi
1906 Santiago Ramón y Cajal
1905 Robert Koch
1904 Ivan Pavlov
1903 Niels Ryberg Finsen
1902 Ronald Ross
1901 Emil von Behring

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]