Teatri Oda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Teatri Oda është një teatër privat në Prishtinë.

Në vitin 2002, me një nismë të ndërmarrë nga një shoqëri aktivistëve të artit të përbërë nga Lirak Çelaj dhe Florent Mehmeti në Prishtin u themelua teatri i cili u vendos të quhej "ODA". Kjo ishte përgjegja e tyre ndaj kërkesave që qarkullonin në qytet nga artëdashësit. Një vitë më vonë, më 1 mars 2003, nisma u konkretizua dhe në skenën u shfaqë "Monologët e Vaginës". Angazhimi nuk u ndal, por ai vazhdojë dhe si rezulltat i saj ishte edhe promovimi i objektit të teatrit më 5 janar 2004.

Nevoja e sigurimit të ekzistences dhe vetë qenia në treg bëri që drejtuesit e objektit njëherit edhe të teatrit të zgjedhin rrugën pakësa jashtë atyre të zakonëshme. Ata filluan që objektin e tyre ta lëshojnë edhe për shfaqje nga teatro tjera. Kështu që nga ajo kohë teatri ODA përpos produksionit të vet, ka pasur në skenën e saj edhe trupa mysafire jo vetëm nga Kosova por edhe nga Shqipëria, Maqedonia dhe rajoni i Ballkanit në përgjithësi, si dhe nga Evropa dhe SHBA. Ky bashkëpunim i teatrit ODA solli me vete edhe anëtarsimin në rrjetit më të madh të teatrove në Evropë i quajtur Informal European Theatre Meeting – IETM dhe anëtare e rrjetit Ballkan Express (rrjet i teatrove të rajonit të Ballkanit).

Me kalimin e kohës objekti i teatrit filloj të përdorej edhe për zhvillime të tjera kulturore jashtë hapsirës së thjeshtë të shfaqjeve teatrale dhe kështu të shëndrrohet në një shtëpi kulture. Tani në objektet e teatrit mbahen edhe ngjarje promovuese kulturore, koncerte por nuk mungojnë edhe xhirime filmike të emisioneve, serialeve artistike apo videoklipave. Hapsira kulturore që mbulonë kjo shtëpi kulturore përfshinë edhe artin figurativ rezulltatet e të cilit shfaqen në Galerin e saj.