Jump to content

Telekineza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Konceptimi artistik i telekinezës spontane nga revista franceze e vitit 1810 La Vie Mysterieuse.

Telekineza (nga greqishtja e lashtë τηλε- 'larg', dhe -κίνησις 'lëvizje') është një aftësi hipotetike psikike që lejon një individ të ndikojë në një sistem fizik pa ndërveprim fizik. Eksperimentet për të vërtetuar ekzistencën e telekinezës janë kritikuar historikisht për mungesën e kontrolleve të duhura dhe të përsëritshmërisë. Nuk ka asnjë provë të besueshme që telekineza është një fenomen i vërtetë, dhe tema përgjithësisht konsiderohet si pseudoshkencë.

Pritja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fizikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Idetë e telekinezës shkelin disa ligje të mirëvendosura të fizikës, duke përfshirë ligjin e katrorit të kundërt, ligjin e dytë të termodinamikës dhe ruajtjen e momentit. Për shkak të kësaj, shkencëtarët kanë kërkuar një standard të lartë provash për telekinezën, në përputhje me thënien e Marselo Trucit "Pretendimet e jashtëzakonshme kërkojnë prova të jashtëzakonshme". Ligji i briskut i Okam-it për kursimin në shpjegimet shkencore të fenomeneve sugjeron se shpjegimi i telekinezës në terma të mënyrave të zakonshme - me hile, efekte speciale ose me dizajn të dobët eksperimental - është i preferueshëm sesa të pranohet që ligjet e fizikës duhet të rishkruhen.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]