Telekom Albania

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Telekom Albania
Lloji Private
Industria Telekomunikacion
Themeluar 29 maj 1996
Selia Tirane, Albania
Të ardhurat 119.3 million (2011)[1]
Punonjësit 400
Dega kryesore Deutsche Telekom
Adresa e internetit http://www.telekom.com.al

Telekom Albania (dikur Albanian Mobile Communications ose AMC) është një nga tre kompanitë celulare që operon në Shqipëri. Telekom Albania u themelua në vitin 1996 si një investim shtetëror i realizuar me kapital themeltar prej 8 milionë dollarësh, nga të cilat, 7 milionë dollarë qenë kredi e marrë nga Banka e Kursimeve sh.a. Që prej vitit 2000, ka qenë pjesë e grupit Cosmote, ndërsa në vitin 2015 iu bashkua grupit Deutsche Telekom.[2] Pas 3 vitesh menaxhimi jo te sukseshem, fitimet rane dukshem dhe ne vitin 2018 Deutsche Telekom vendosi te shese Telekom Albania tashme me humbje, nepermjet OTE.[3]

Hapja[redakto | përpunoni burim]

Telekom Albania u themelua në vitin 1996 si një kompani shtetërore. Kompania pati rreth 20 mijë klientë në vitin 1999. Në maj 2000, qeveria e Republikës së Shqipërisë shiti 85% të AMC-së përmes një tenderi të hapur ndërkombëtar. Blerësi, kompania greke Cosmote, pagoi 85,6 milionë dollarë. Pas investimeve dhe produkteve të reja, kompania pësoi rritje galopante gjatë viteve në vijim, derisa shënoi mbi 1 milion klientë në vitin 2007[4]. Të ardhurat e saj arritën në 151 milionë euro në vitin 2006, ndërsa fitimi neto qe 49.9 milionë euro.

Shërbimet[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]