Teorema e Grinit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në llogaritjen vektoriale, teorema e Grinit lidh një vijë integrale rreth një lakore të thjeshtë të mbyllur C me një integral të dyfishtë mbi zonën e rrafshët D të kufizuar nga C . Është rasti i veçantë dydimensional i teoremës së Stoksit .

Teorema[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Le të jetë një kurbë e orientuar pozitivisht, pjesë-pjesë e lëmuar, e thjeshtë e mbyllur në një rrafsh, dhe le të jetë rajoni i kufizuar nga . Nëse dhe janë funksione të të përcaktuara në një rajon të hapur që përmban dhe kanë derivate të pjesshme të vazhdueshme, atëherë

ku rruga e integrimit përgjatë është kundërorar . [1] [2]

Në fizikë, teorema e Green gjen zbatime të shumta. Njëra është zgjidhja e integraleve të rrjedhës dydimensionale, duke deklaruar se shuma e lëngut që del nga një vëllim është e barabartë me daljen totale të përmbledhur rreth një zone rrethuese. Në gjeometrinë e rrafshët, dhe në veçanti, rilevimin e zonës, teorema e Green-it mund të përdoret për të përcaktuar sipërfaqen dhe qendrën e figurave të rrafshnaltës vetëm duke integruar mbi perimetrin.

Marrëdhënia me teoremën e Stoksit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teorema e Grinit është një rast i veçantë i teoremës Kelvin-Stoks, kur zbatohet në një rajon të rrafshit .

Ne mund ta shtojmë fushën dy-dimensionale në një fushë tredimensionale me një përbërës që është gjithmonë 0. Shkruani për funksionin me vlerë vektoriale . Filloni me anën e majtë të teoremës së Grinit:

Teorema Kelvin-Stoks:
Siperfaqja është vetëm rajoni në rrafshin , me njësinë normale përkufizohet (me marrëveshje) të ketë një përbërës pozitiv në mënyrë që të përputhet me përkufizimet e "orientimit pozitiv" për të dyja teoremat.

Shprehja brenda integralit bëhet

Kështu marrim anën e djathtë të teoremës së Grinit
Teorema e Grinit është gjithashtu një rezultat i drejtpërdrejtë i teoremës së përgjithshme të Stoksit duke përdorur forma diferenciale dhe derivatet e jashtme :

  1. ^ Riley, K. F.; Hobson, M. P.; Bence, S. J. (2010). Mathematical Methods for Physics and Engineering. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-86153-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Spiegel, M. R.; Lipschutz, S.; Spellman, D. (2009). Vector Analysis. Schaum’s Outlines (bot. 2nd). McGraw Hill. ISBN 978-0-07-161545-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)