Thëllëza e malit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Thëllëza e malit
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): [[Alectoris]]
Lloji:
[[Template:Taxonomy/Alectoris]][. A. graeca
Emri binomial
A. graeca
Subspecies

see text

Sinonimet

Perdix graeca Meisner, 1804

Rock Partridge

Gjatësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

32–35 cm, krahët e hapur: 46–53 cm.

Përcaktimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeton në grupe. Specia është e ngjashme me thëllëzat e tjera. Ndryshon prej tyre nga grykorja e bardhë me një bordurë ndarëse me ngjyrë të zezë midis grykës dhe qafës, nga vetullat e bardha dhe të ngushta të cilat shpesh përshkojnë pjesën ballore dhe një vijë e vogël e zezë që mund të dallohet në fund të nofullës së sipërme.

Përhapja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpend tipik i vendeve malore të pjerrëta me orientim nga jugu, maleve të zhveshur, me bimësi të pakët. Riprodhimi: Folezimi ndodh nga fundi i prillit deri në qershor. Femra lëshon 8-14 vezë dhe periudha e inkubacionit zgjat 24-26 ditë. Të vegjlit janë të aftë për fluturime të vogla në moshën 7-10 ditore dhe të aftë të fluturojnë plotësisht pas 50-60 ditësh.

Ushqimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bimë dhe insekte.

Zëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thirrjet tokësore janë zakonisht tinguj shumë të fortë grykorë, në seri të shkurtra e të çrregullta, që ndërpriten nga një seri ”çi-çekpe- ti-çek”.