Thanas Moraiti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Këngëtar, kompozitor dhe studiues

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai është nga Vaja, një fshat i Thivës(Thebë), por 13 vjeçar, ai dhe prindërit e tij, si shumë e shumë të tjerë e braktisi Vajan dhe u vendosën në një lagje të Athinë. Ai ka studiuar shkencat politike në Universitetin Pantion, muzikën bizantine nën instruktor dhe master kantor të Katedrales së Athinës Spyros Peristeris; ai ka kënduar nën drejtimin e këtij të fundit nga 1983 deri në 1993 si anëtar i rregullt i korit të Katedrales së Athinës. Ai ka studiuar muzikën perëndimore më vete.

Që nga viti 1992 ai është duke punuar me Markos Dragoumis në Arkivin Folklorik Muzikor Melpo Merlier të Qendrës së Studimeve të Vogla të Azisë, në tema që lidhen me muzikën Greke Demotike dhe Bizantine.

Krijimtaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1988 ai ndau albumin Lieder (këngë nga Mikis Theodorakis) me këngëtaren-aktoren gjermane Gisela May (BMG-Ariola; ribotohet në formë CD dhe lëshimi i parë në Greqi, Protasis 2003). Në të njëjtin vit ai lëshoi albumin e tij të parë të dyfishtë me këngë arvanite të pabotuara në bashkëpunim me Dhemeter Leka (Ioulianos-CBS; ribotohet në formë CD, FM Records 1995 & 2002).

Letersia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

https://www.facebook.com/notes/stop-injoranc%C3%ABs/cil%C3%ABt-jan%C3%AB-akademik%C3%ABt-grek%C3%AB-me-origjin%C3%AB-shqiptar%C3%AB/770045339689142/