Themudi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Themudi (Arabisht: ثـمـود‎‎ Thamud) ishin popuj të lashtë të cilët kanë jetuar në Hexhaz.

Populli i Themudit ka jetuar në veri të gadishullit. Ata kanë jetuar para shumë kohë më parë, poashtu kanë jetuar para Ibrahimit. Paraardhësit e këtij populli ishin Iremi dhe Arsi. Ali ibn el-Athir i përmend Themudin në librin e tij Historia e kompletuar. Si Adin, Kurani e përmend edhe popullin e Themudit në suren A`raf. Në këto ajete, Themudi paralajmërohen nga shkatërrimi i popullit Ad. Nuk dihet se çfarë nacionaliteti ka pasur Themudi, por sipas historianit helenë Diodorus Siculus, ata kanë qenë arab.[1]

Abdullah ibn Omer dhe Ibën Kethiri ka thënë se këta njerëz e kanë quajtur rajonin e Themudit si el-Hixhr. Sipas disa burimeve arabe, populli i Themudit kanë qenë fisi i Banu Thakif të cilët kanë banuar në qytetin e Taifit në jug të Mekës.[2][3][4]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bibliotheca historica, Volume II, Book III, Page 219
  2. ^ The Detailed History of Arabs before Islam, Prof. Jawwad Ali, Volume: 15, faqja: 301
  3. ^ The Historical Record of Ibn Khaldon, Volume: 2, faqja: 641
  4. ^ Kitab Al-Aghani, Abu Al-Faraj Al-Asfahani, Volume: 4, faqja: 74