Tigri i bardhë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tigri i bardhë

Tigri i bardhë ose tigri i zbardhur është një variant pigmentimi i tigrit bengalez ose i tigrit siberian i cili raportohet herë pas here në shtetet indiane të Madhya Pradesh, Assam, Bengal të Perëndimit dhe Bihar në rajonin e Sunderbans dhe veçanërisht në ish shtetin e Rewa. Një tigër i tillë ka vija të zeza tipike të tigrave të Bengalit, por mbart një pallto të bardhë. Ka raste qe ky tiger te mos kete vija fare.

Pamja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tigri i pare i Bardhe u zbulua ne 1820

Tigrat e bardhë bengalez janë të dallueshem për shkak të ngjyrës së leshit të tyre. Leshi i bardhë i shkaktuar nga mungesa e pheomelaninës së pigmentit, e cila gjendet në tigrat e Bengalit me lesh ngjyrë portokalli. Kur krahasohen me tigrat e Bengalit, tigrat e bardhë të Bengalit priren të rriten më shpejt dhe te behen më të rënda se tigri portokalli Bengal. Ata gjithashtu kanë tendencë që të jenë disi më të mëdha në lindje, dhe si të rriturit plotësisht të rritur. Tigrat e Bengalit të Bardhë rriten plotësisht kur janë 2-3 vjeç. Tigrat e bardha meshkuj arrijnë peshë prej 200 deri 230 kilogramë dhe mund të rriten deri në 3 metra në gjatësi. Si me të gjitha tigrat, vija e bardhë e tigërve të Bengalit është si shenjat e gishtërinjve, pa dy tigrat që kanë të njëjtin model. Vijat e tigrit janë një pigmentim i lëkurës; nëse një individ do të rruhej, modeli i tij i veshjes së dallueshme do të ishte akoma i dukshëm.

Për t'u lindur një tigër bardhë, të dy prindërit duhet të mbajnë gjenin e pazakontë recesiv për ngjyrosje të bardhë, e cila ndodh vetëm natyrshëm rreth një herë në 10,000 lindje. Individët e bardhë me shirita të errët janë të dokumentuara mirë në nëngrupet e tigrit të Bengalit (Panthera tigris tigris), si dhe janë raportuar historikisht në disa nëngrupë të tjerë. Aktualisht, disa qindra tigra të bardhë janë në robëri në mbarë botën, me rreth njëqind të gjetura në Indi. Leshi unik i tyre me ngjyrë të bardhë i ka bërë ato popullore në zbavitjen e shfaqjes së kafshëve ekzotike, dhe në kopshtet zoologjik.

Zhvillimit i llojit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tigrat e bardhë njihen prej shumë kohësh. Tigri i parë u zbulua rreth vitit 1820. Një tigër i bardhë u vra në Assam në 1899. Raca e famshme e tanishme, e ka prejardhjen nga një mashkull i bardhë, i kapur në Rewa në 27 maj 1951. Ky i fundit u kryqëzua me një tigreshë normale. Këlyshët e parë patën ngjyrë normale. Njëra nga femrat u kryqëzua me të atin dhe dha 4 këlyshë të bardhë në 30 Tetor 1958. kështu pati fillimin dhe brezi i tigrave të bardhë. Aktualisht ka disa tigra të bardhë që jetojnë në Indi. Bëhet fjalë për tigra të kryqëzuar me tigrat e bardhë të kopshteve zoologjike, për të mos humbur llojin dhe të ruajnë tigrin e bardhë.

Tigrat pa shirita[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një gjendje tjetër gjenetike mund të heqë shumicën e shiritave të një tigri të bardhë, duke e bërë kafshën pothuajse të bardhë të pastër. Një ekzemplar i tillë u ekspozua në Exeter Change në Angli në 1820 dhe u përshkrua nga Georges Cuvier si "Një larmi e bardhë e Tigri nganjëherë shihet, me vija shumë të errëta dhe nuk duhet të rrespektohet përveç në disa kënde të dritës".Natyralisti Richard Lydekker tha se, "një tigër i bardhë, në të cilin leshi ishte me ngjyrë të butë, me vija të zakonshme të dukshme në pjesë të caktuara, u shfaq në zyrën e vjetër të Exeter Change në lidhje me vitin 1820." Hamilton Smith tha: "Një tigër tërësisht i bardhë, me shiritin të dukshëm vetëm nën dritën e reflektuar, si modeli i një mace të bardhë, u shfaq në Exeter Change Menagerie në 1820. Dhe John George Wood deklaroi se" një tiger i bardhë e i butë, me vija të zakonshme të tigrinës, shënoi aq lehtë se ata ishin të dukshëm vetëm në disa drita. " Edwin Henry Landseer gjithashtu e tërhoqi këtë tigër në 1824.

Nje tiger i bardhe pothuajse pa shirita.

Trenda moderne e tigrave të bardha të dëborës erdhi nga përsëritja e vëllezërve të motrës së Bhim dhe Sumita në kopshtin zoologjik të Cincinnati. Gjeni i përfshirë mund të ketë ardhur nga një tigër siberian, nëpërmjet paraardhësit të tyre, Siberian Tony. Bërja e gjallë e vazhdueshme duket se ka shkaktuar një gjen recesiv për gjurmimin e shiritave. Rreth një e katërta e pasardhësve të Bhimit dhe Sumitës ishin pa viza. Pasardhësit e tyre të bardhë me shirita, të cilat janë shitur në kopshtet e zoologjikëve në mbarë botën, gjithashtu mund të mbajnë gjenin me shirit. Për shkak se gjenomi i Tony është i pranishëm në shumë breza të bardha të tigrave, gjen gjithashtu mund të jetë i pranishëm në tigrat e tjerë të bardhë. Si rezultat, tigrat me vija të bardha janë shfaqur në kopshtin zoologjik aq larg sa Republika Çeke (Libereci), Spanja dhe Meksika. Magjistarët e fazës Siegfried & Roy ishin të parët që përpiqeshin të bënin breza selektive të tigrave për shiritat; ata posedonin tigrat bengale të bardhë , të marra nga Cincinnati Zoo (Tsumura, Mantra, Mirazh dhe Akbar-Kabul) dhe Guadalajara, Meksikë (Vishnu dhe Jahan), si dhe një tigër të zhveshur siberian të quajtur Apolloo.

Shikoni edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1. ^ McDougal, C. (1977) The Face of the Tiger. Rivington Books and André Deutsch, London.

2. ^ Cuvier, Georges (1832). The Animal Kingdom they can grow to as tall as. G & C & H Carvill.

3. ^ Lydekker, R. (1893). The Royal Natural History. Frederick Warne.

4. ^ Litter of white tigers debuts in Mexico". MSNBC. 6 July 2007. Archived from the original on 2007-08-28.

5. ^ Xu, Xiao; Dong, Gui-Xin; Hu, Xue-Song; Miao, Lin; Zhang, Xue-Li; Zhang, De-Lu; Yang, Han-Dong; of White Tigers". Current Biology. 23 (11): 1031– * 5. doi:10.1016/j.cub.2013.04.054. PMID 23707431