Tipi 56

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Tipi 56
AK-47 and Type 56 DD-ST-85-01269.jpg
Tipi 56 (sipër) dhe AKS-47
Tipi Pushke Sulmi
Vendi i origjinës Kina
Historia e shërbimit
Në shërbim 1956–tani
Historia e Prodhimit
Dizenjuesi Mikhail Kalashnikov
Dizenjuar 1944–1947
Prodhuesi Norinco, UM Gramsh, Bangladesh Ordnance Factory (Me liçensë)
Prodhuar 1956-tani
Numri ndërtuar 10-15 milion
Variante Tipi 56-1, Tipi 56-2, QBZ-56C, Tipi 56S, Tipi 84S pushkë,

Prodhim shqiptar:ASH-78 Tip-1 kopje e Tipi 56
ASH-78 tip-3 kopje e Tipi 56-3

Specifikimet
Pesha Tipi 56: 4.03kg
Tipi 56-1: 3.70kg
Tipi 56-2: 3.9kg
QBZ-56C: 2.85kg
Gjatësia Tipi 56: 874mm
Tipi 56-1/56-2: 874mm qytë e zgjatur, 654mm qytë e mbledhur.
QBZ-56C: 764mm qytë e zgjatur, 557mm qytë e mbledhur.
Tyta Gjatësia Tipi 56, Tipi 56-I, Tipi 56-II: 414mm
QBZ-56C: 280mm

Fishekë 7.62×39mm
Funksionimi Me Gaz
Shpejtësia e goditjes 600 fishekë/min
Shpejtësia e fishekut Tipi 56, Tipi 56-I, Tipi 56-II: 735 m/s
QBZ-56C: 665 m/s
Rrezja efektive 100-800 m
Sistemi i ushqimit Kapaciteti i karikatorit standart 30 fishekë. Ka edhe me 10, 20, 40, 75, ose 100-fisheke (karikator rrethor)
Shënjestruesi Shënjestruesi i rregullueshëm


Norinco Tipi 56 është një variant kinez i pushkëve automatike të sulmit AK-47 dhe AKM. Prodhimi nisi në vitin 1956 tek Fabrika 66 deri në vitin 1973. Që prej atëherë deri më sot arma prodhihet nga Norinco kryesisht për eksport.