Jump to content

Toga (veshje)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Statuja e veshur me një toga

Toga, një veshje dalluese e Romës së lashtë, ishte një leckë afërsisht gjysmërrethore, me gjatësi midis 3,7 dhe 6,1 metra, e shtruar mbi supet dhe rreth trupit. Zakonisht ishte endur nga leshi i bardhë dhe ishte i veshur me një tunikë. Në traditën historike romake, thuhet se ka qenë veshja e preferuar e Romulit, themeluesit të Romës; gjithashtu mendohej se ishte veshur nga të dy gjinitë, dhe nga qytetari-ushtarak. Ndërsa gratë romake gradualisht adoptuan stola, toga u njoh si veshje zyrtare për burrat qytetarë romak.[1] Gratë e përfshira në prostitucion mund të kishin siguruar përjashtimin kryesor nga ky rregull.[2]

Lloji i togës së veshur reflektonte gradën e një qytetari në hierarkinë civile. Ligje dhe zakone të ndryshme kufizuan përdorimin e tij për qytetarët, të cilëve u kërkohej që t’i vishnin për festat publike dhe detyrat qytetare.

Forma më e hershme e togës mund të ngjante me veshjen greke të lashtë, himation dhe tebenna etruske, të cilat ishin gjatësi të thjeshta, drejtkëndëshe prej leckash që shërbenin si mbështjellës trupi, ashtu edhe batanije për fshatarët, barinjtë dhe kullotat udhëtuese.[3] Historianët romakë besuan se themeluesi dhe mbreti i parë legjendar i Romës, Romuli kishte veshur një togë si veshjen e tij të zgjedhur; toga pretexta me kufij të purpurt gjoja ishte përdorur nga magjistratët etruskë dhe u prezantua në Romë nga mbreti i saj i tretë, Tullus Hostilius.[4]

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Toga virilis ("toga e burrërisë") e njohur edhe si toga alba ose toga pura: Një togë e thjeshtë e bardhë, e veshur me raste zyrtare nga meshkuj të zakonshëm dhe nga senatorë që nuk kanë një magjistraturë kurore. Ajo përfaqësonte nënshtetësinë e burrave të rritur dhe të drejtat e saj, liritë dhe përgjegjësitë e shoqëruesit të saj.
 • Toga praetexta: një togë e bardhë me një shirit të gjerë vjollcë në kufirin e saj, e veshur mbi një tunikë me dy vija të gjera vertikale. Ishte kostum zyrtar për:
 • Tradicionalisht për mbretërit e Romës.[5]
  • Djem të porsalindur dhe disa vajza të porsa lindura, para se të vinin moshën. Ai shënoi mbrojtjen e tyre me ligj nga predikimi seksual dhe ndikimi imoral ose i pavdekshëm. Një praetexta u mendua efektive kundër magjisë malinje, siç ishin edhe bulla e një djali, dhe lunula e një vajze.[6][7]
 • Toga candida: ("toga e ndritshme"); një togë e fërkuar me shkumës në një të bardhë të verbuar, të veshur nga kandidatët për zyrën publike.[9] Kështu Persius flet për një ambtio cretata, "ambicie të dredhur". Toga candida është burimi etimologjik i fjalës kandidatë.
 • Toga pulla: ("toga e errët"), e veshur nga përcjellësit i të vdekurit në varreza. Një toga praetexta ishte gjithashtu e pranueshme si veshja e zisë, nëse kthehej brenda për të fshehur shiritin e saj; kështu ishte një toga pura e thjeshtë.[10] Veshja e një toga pulla në një ceremoni varrimi ishte një shkelje serioze e etiketimeve shoqërore dhe fetare. Cicero bën një dallim midis toga pulla dhe një togës së zakonshme të qëllimshme "të ndyrë" nga veshësi i saj si një shenjë legjitime e protestës ose përgjërimit.[11]
 • Toga picta ("toga e pikturuar"): e purpurt e ngurtë e lyer, e qëndisur me ar dhe e veshur mbi një palmata tunica të dekoruar në mënyrë të ngjashme; të përdorura nga gjeneralët në triumfet e tyre. Gjatë Perandorisë, ajo vishej nga konsuj dhe perandorë. Me kalimin e kohës, ajo u bë gjithnjë e më e përpunuar, dhe u kombinua me elementë të trabea konsullore.[12][13][14]
 • Trabea, e shoqëruar me qytetarë të rangut të kuajve; pra përshkrimi i tyre si trabeati në disa letërsi bashkëkohore romake. Mund të ketë qenë një formë më e shkurtër e toga, ose një mantel, mbështjellës ose brez i veshur mbi një toga. Ishte e bardhë, me një shirit të kuq ose vjollcë. Në epokën e mëvonshme perandorake, trabea i referohet formave të hollësishme të veshjes konsullore. Disa burime të mëvonshme romake dhe pas-romake e përshkruajnë atë si të purpurt të ngurtë ose të kuqe, ose duke e identifikuar ose ngatërruar atë me veshjen e veshur nga mbretërit e lashtë romak (përdorur edhe për të veshur imazhe të perëndive) ose duke reflektuar ndryshime në vetë trabea. Me siguri, të barabartët mbanin një angusticlavia, një tunikë me vija të ngushta, vertikale vjollcë, të paktën njëra prej të cilave do të ishte e dukshme kur vishej me një toga ose trabeia, cilado qoftë forma e saj.[15][16]
 • Laena, një mantel i gjatë dhe i rëndë i veshur nga prifti Flamen, i lidhur në sup me një karficë zbukurimi. Një punë e humbur nga Suetonius e përshkruan atë si një tog të bërë "dupleks" (dyfishuar duke u palosur mbi vete).[17][18]

Në fe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qytetarët që frekuentojnë festivalet fetare të shpeshta të Romës dhe lojërat e lidhura pritej të mbanin toga.[19] Toga praetexta ishte veshja normale për shumicën e priftërisë romake, e cila prirej të ishte ruajtja e qytetarëve me status të lartë. Kur ofronte flijim, çlirim dhe lutje, dhe kur kryente një augury, prifti zyrtar mbuloi kokën me një copë toga e tij, të tërhequr nga mbrapa: rituali kështu u krye capite velato (me kokë të mbuluar).ref>Palmer, Robert, "The Deconstruction of Mommsen on Festus 462/464, or the Hazards of Interpretation", in Imperium sine fine: T. Robert S. Broughton and the Roman Republic (Franz Steiner, 1996), p. 83.</ref> Kjo besohej si një formë romake, në dallim nga praktikat etruske, greke dhe praktika të tjera të huaja. Etruskët duket se kanë sakrifikuar pa e mbuluar kokën (capite aperto)..[20] Në Romë, i ashtuquajturi ritus graecus (riti grek) u përdor për hyjnitë që besoheshin grek në origjinë ose karakter; zyrtar, edhe nëse qytetar, kishte veshur rroba të stilit grek me kokë të mbuluar ose pa mbuluar, jo toga.[21] Ishte argumentuar se shprehja romake capite velato, ndikoi në ndalimin e Palit kundër të krishterëve që luteshin me koka të mbuluara: "Çdo njeri që lutet ose profetizon me kokën e mbuluar, çnderon kokën e tij."[22]

Një capite velato zyrtare që kishte nevojë për përdorim falas të të dy duarve për të kryer ritualin mund të punësonte "kabinën gabiniane" (cinctus Gabinus), e cila lidhi toga mbrapa.[23] Mendohej se rrjedh nga praktika priftërore e Gabii antik, luftarak.[24] Priftërinjtë etruskë gjithashtu punësuan Kinën Gabine. Në Romë ishte një nga elementët në bërjen e një deklarate lufte.[25]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Vout, Caroline, "The Myth of the Toga: Understanding the History of Roman Dress", Greece & Rome, 43, No. 2 (Oct., 1996), p. 215. Published by Cambridge University Press on behalf of The Classical Association. DOI: https://doi.org/10.1093/gr/43.2.204. (Vout cites Servius, In Aenidem, 1.281 and Nonius, 14.867L for the former wearing of togas by women other than prostitutes and adulteresses).
 2. ^ Catharine Edwards, "Unspeakable Professions: Public Performance and Prostitution in Ancient Rome," in Roman Sexualities (Princeton University Press, 1997), pp. 81-82
 3. ^ Goldman, B., in Sebesta, Judith Lynn, and Bonfante, Larissa, (Editors), The World of Roman Costume: Wisconsin Studies in Classics, The University of Wisconsin Press, 1994, p. 217
 4. ^ Sebesta, J. L., in Sebesta, Judith Lynn, and Bonfante, Larissa, (Editors), The World of Roman Costume: Wisconsin Studies in Classics, The University of Wisconsin Press, 1994, p. 47, note 5, citing Macrobius, 1.6.7-13;15-16
 5. ^ Edmonson, J. C., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors) Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, p. 28 and note 32
 6. ^ Edmondson, J., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors), Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, p. 26. Not all modern scholarship agrees that girls wore the toga praetexta; see McGinn, T. A. J., Prostitution, Sexuality, and the Law in Ancient Rome, Oxford University Press, New York, 1998, p. 160, note 163
 7. ^ Sebesta, J. L., in Sebesta, Judith Lynn, and Bonfante, Larissa (Editors) The World of Roman Costume: Wisconsin Studies in Classics, The University of Wisconsin Press, 1994, p. 47
 8. ^ Liv. xxvii. 8, 8; xxxiii. 42. As cited by The Dictionary of Greek and Roman Antiquities.
 9. ^ Edmondson, J., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors), Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, pp. 26-27 (including footnote 24); citing Isidori of Seville, Etymologiae, xix. 24, 6: Polybius, Historiae, x. 4, 8
 10. ^ Flower, Harriet F., Ancestor Masks and Aristocratic Power in Roman Culture, Oxford University Press, 1996, p. 102
 11. ^ Heskel, J., in Sebesta, Judith Lynn, and Bonfante, Larissa (Editors) The World of Roman Costume: Wisconsin Studies in Classics, The University of Wisconsin Press, 1994, pp. 141-142
 12. ^ Edmondson, J., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors), Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, pp. 26, 29
 13. ^ Koortbojian, M., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors), Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, pp. 80-83
 14. ^ Dewar, M., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors), Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, pp. 225-227
 15. ^ Edmondson, J. C., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors), Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, pp. 26-27.
 16. ^ Dewar, M., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors), Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, pp. 219-234
 17. ^ Edmondson, J., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors), Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, p. 29; this lost work survives in fragmentary form through summary and citation by later Roman authors.
 18. ^ Goldman, B., in Sebesta, J. L., and Bonfante, L., (Editors), The World of Roman Costume: Wisconsin Studies in Classics, The University of Wisconsin Press, 1994, pp. 229-230
 19. ^ Olson, K., in Edmondson, J. C., and Keith, A., (Editors), Roman Dress and the Fabrics of Roman Culture, University of Toronto Press, 2008, p. 151, note 18
 20. ^ Söderlind, M., Late Etruscan Votive Heads from Tessennano («L'Erma» di Bretschneider, 2002), p. 370 online.
 21. ^ Robert Schilling, "Roman Sacrifice", Roman and European Mythologies (University of Chicago Press, 1992), p. 78.
 22. ^ Stampa:Bibleverse; see Neil Elliott, Liberating Paul: The Justice of God and the Politics of the Apostle (Fortress Press, 1994, 2006), p. 210 online; Bruce W. Winter, After Paul Left Corinth: The Influence of Secular Ethics and Social Change (Wm. B. Eerdmans, 2001), pp. 121–123 online, citing as the standard source D.W.J. Gill, "The Importance of Roman Portraiture for Head-Coverings in 1 Corinthians 11:2–16", Tyndale Bulletin 41 (1990) 245–260; Elaine Fantham, "Covering the Head at Rome" Ritual and Gender," in Roman Dress and the Fabrics of Culture (University of Toronto Press, 2008), p. 159, citing Richard Oster.
 23. ^ John Scheid, An Introduction to Roman Religion (Indiana University Press, 2003), p. 80.
 24. ^ Scullard, H., A History of the Roman World: 753 to 146 BC (Routledge, 1935, reprinted 2013), p. 409.
 25. ^ Servius, note to Aeneid 7.612; Larissa Bonfante, "Ritual Dress," p. 185, and Fay Glinister, "Veiled and Unveiled: Uncovering Roman Influence in Hellenistic Italy," p. 197, both in Votives, Places, and Rituals in Etruscan Religion: Studies in Honor of Jean MacIntosh Turfa (Brill, 2009).