Isidori i Seviljes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Isidori i Seviljes
Isidori, pikturë nga Murilo.
Ipeshkv, Doktor i kishës
Lindi rr.560Kartagjena, Spanjë
Vdiq 4 prill, 636Sevilje, Spanjë
Nderohet nga Kisha katolike romake
Festa 4 prill
Shenjat bletët; peshkop që mban një penë i rrethuar nga një turmë bletësh; peshkop që qëndron pranë një koshereje bletësh; peshkop plak me një princ në këmbët e tij; pena; prift ose peshkop me penë e libër; me Shën Leandrin, Shën Fulgentiusin, dhe Shën Florentinen; me etimologjinë e tij.
Shenjt-mbrojtës (parashtruar vetëm, por i mirëpritur), i kompjutërve, internetit, studentëve

Shën Isidori i Seviljes (spanjisht: San Isidoro - San Isidoro de Sevilla) i njohur në gjuhën latine edhe si Isidori i Hispalës (Latin: Isidorus Hispalensis, rr. 560 Kartagjenë4 prill, 636, Hispale, Sevilja) ishte kryepeshkop i Seviljes, si pasues i vëllait te tij Leandrit të Seviljes, më shumë se 30 vjet dhe është shumë i njohur si një prej shkollarëve më të mëdhenj të mesjetës së hershme. Në shkrimet e tij gjejmë të dhëna edhe për ilirët dhe Ilirinë.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të gjithë shkrimet e mëvonshme mesjetare historike u bazuan në historinë e shkruar prej tij. Isidori i Seviljes nderohet si shenjtor nga kisha katolike që e mban si mësues saj.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]