Topi i futbollit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një futboll (i njohur gjithashtu si një top futbolli, ose një top i futbollit të shoqatës veçanërisht në Mbretërinë e Bashkuar) është topi i përdorur në sportin e futbollit. Emri i topit ndryshon në varësi të faktit nëse sporti quhet "futboll" ose "futboll i shoqatës". Forma sferike e topit, si dhe madhësia, pesha, masa dhe përbërja e materialit të tij, përcaktohen në Ligjin 2 të Rregullave të Lojës të mbajtura nga Bordi i Shoqatës Ndërkombëtare të Futbollit. Standarde shtesë, më të rrepta, janë specifikuar nga FIFA dhe nga organe të tjera të mëdha qeverisëse për topat e përdorur në garat që ata sanksionojnë.

Futbollet e hershme filluan si fshikëza ose stomake kafshësh që do të shpërbëheshin lehtësisht nëse goditeshin shumë. Përmirësimet u bënë të mundshme në shekullin e 19-të me futjen e gomës dhe me zbulimet e vullkanizimit nga Charles Goodyear. Dizajni modern i topit me 32 panele u zhvillua në vitin 1962 nga Eigil Nielsen, dhe kërkimet teknologjike vazhdojnë të zhvillojnë topa me performancë të përmirësuar. Dizajni i topave me 32 panele u shoqërua shpejt nga topa me 24 panele si dhe nga topa me 42 panele, të cilat të dyja u përmirësuan në performancë para 2007.

Një dizajn ikozaedroni sferik të cunguar me model bardhezi, i sjellë në sy nga Adidas Telstar, është bërë një simbol i futbollit. Ekzistojnë shumë modele të ndryshme të topave, të cilat ndryshojnë si në pamje ashtu edhe në karakteristikat fizike.