Topuzi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Topuze të ndryshme lindore, nga e majta: Bozdogan/buzdygan (osmanisht), tabar-shishpar (indian), shishpar (indian), shishpar (indian), gurz (indian), shishpar (indian).

Një topuz është një armë e mprehtë, një lloj shkopi ose shufre që përdor një kokë të rëndë në fund të një doreze për të dhënë goditje të fuqishme. Një topuz zakonisht përbëhet nga një bosht i fortë, i rëndë, prej druri ose metali, shpesh i përforcuar me metal, me një kokë të bërë prej guri, kocke, bakri, bronzi, hekuri ose çeliku.

Koka e topuzit ushtarak mund të formësohet me fllanxha ose pulla për të lejuar depërtimin më të madh të armaturës së pllakave. Gjatësia e topuzave mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme. Topuzët e këmbësorëve ishin zakonisht mjaft të shkurtër (dy ose tre këmbë, ose gjashtëdhjetë deri në nëntëdhjetë centimetra). Topuzët e kalorësisë ishin më të gjata dhe kështu më të përshtatshme për goditjet e marra nga kalë. Topuzët me dy duar mund të jenë edhe më të mëdha.

Macet përdoren rrallë sot për luftime aktuale, por shumë organe qeveritare (për shembull, Dhoma Britanike e Komunave dhe Kongresi i SHBA), universitete dhe institucione të tjera kanë topuz ceremonialë dhe vazhdojnë t'i shfaqin ato si simbole të autoritetit. Ata shpesh parakalohen në rituale dhe procesione akademike, parlamentare ose qytetare.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala e mesme angleze "mace" vjen nga frëngjishtja "masse" (shkurt për "Masse d'armes") që do të thotë "çekiç i madh", një çekiç me një masë të rëndë në fund.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]