Tradita klasike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Vergil Vergil që udhëheq Dante në udhëtimin e tij në Inferno, një imazh që dramatizon vazhdimësinë e traditës klasike [1] (Dante dhe Vergil në Ferr nga Delacroix,1823)

Tradita klasike perëndimore është pritja e antikitetit klasik Greko-Romak nga kulturat e mëvonshme, veçanërisht Perëndimi post-klasik,[2] që përfshin tekste, imazhe, objekte, ide, institucione, monumente, arkitekturë, objekte kulturore, rituale, praktika dhe thëniet. [3] Filozofia, mendimi politik dhe mitologjia janë tre shembuj kryesorë se si kultura klasike mbijeton dhe vazhdon të ketë ndikim. [4] Perëndimi është një nga një numër i kulturave botërore që konsiderohet se ka një traditë klasike, duke përfshirë traditat indiane, kineze, judaike dhe islamike. [5]

Studimi i traditës klasike ndryshon nga filologjia klasike, e cila kërkon të rimarrë "kuptimet që kishin tekstet e lashta në kontekstet e tyre origjinale".[6] Që riinterpretojnë vlerat antike, idetë dhe modelet estetike për përdorim bashkëkohor. [7] Klasicisti dhe përkthyesi Charles Martindale e ka përkufizuar pritjen e antikitetit klasik si "një proces të dyanshëm ... në të cilin e tashmja dhe e kaluara janë në dialog me njëri-tjetrin". [8]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimi i një tradite klasike të vetëdijshme zakonisht ndodhet në Rilindjen, me veprën e Petrarkut në Italinë e shekullit të 14-të. [9] Megjithëse Petrarku besonte se po rikuperonte një pamje të papenguar të një të kaluare klasike që ishte errësuar për shekuj, tradita klasike në fakt kishte vazhduar e pandërprerë gjatë Mesjetës. [10] Nuk kishte asnjë moment të vetëm të këputjes kur banorët e asaj që ishte më parë Perandoria Romake shkuan në shtrat në antikitet dhe u zgjuan në botën mesjetare; përkundrazi, transformimi kulturor ndodhi gjatë shekujve. Përdorimi dhe kuptimi i traditës klasike mund të duket, megjithatë, për të ndryshuar në mënyrë dramatike me shfaqjen e humanizmit. [11]

Aeneas Enea që mbante të atin dhe e çonte djalin e tij nga Troy e rënë , një imazh popullor në Rilindjen për rikthimin e së kaluarës si një mënyrë për të bërë të mundur të ardhmen; figura e gruas së tij, Creusa,e cila nuk mbijetoi, përfaqëson atë që humbi[12] (Federico Barocci, 1598)

Fraza "traditë klasike" është vetë një etiketë moderne, e artikuluar veçanërisht në epokën pas Luftës së Dytë Botërore me Tradicionin Klasik: Ndikimet Greke dhe Romake në Letërsinë Perëndimore të Gilbert Highet (1949) dhe Trashëgimia Klasike dhe Përfituesit e saj të RR Bolgar (1954). Fjala angleze "traditë", dhe bashkë me të koncepti i "dorëzimit" të kulturës klasike, rrjedh nga folja latine trado, tradere, traditus, në kuptimin e "dorëzoj, dorëzo". [13]

Shkrimtarët dhe artistët të ndikuar nga tradita klasike mund të emërtojnë modelet e tyre antike, ose të aludojnë në veprat e tyre. Shpesh studiuesit nxjerrin ndikimin klasik përmes metodave krahasuese që zbulojnë modele të mendimit. Ndonjëherë kopjet e autorëve të teksteve greke dhe latine do të përmbajnë shënime të shkruara me dorë që ofrojnë prova të drejtpërdrejta se si i lexojnë dhe i kuptojnë modelet e tyre klasike; për shembull, në fund të shekullit të 20-të, zbulimi i kopjes së Lucretius nga Montaigne, u dha mundësi studiuesve të dokumentonin një ndikim që ishte njohur prej kohësh. [14]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Horatio Greenough's George Washington (1840), i modeluar sipas statujes se Zeusit

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Anthony Grafton, Glenn W. Most, and Salvatore Settis, preface to The Classical Tradition(Harvard University Press, 2010), pp. viii–ix.
 2. ^ Anthony Grafton, Glenn W. Most, and Salvatore Settis, preface to The Classical Tradition(Harvard University Press, 2010), pp. vii–viii.
 3. ^ Grafton, Most, and Settis, preface to The Classical Tradition, p. viii.
 4. ^ Grafton, Most, and Settis, entry on "mythology," in The Classical Tradition, p. 614 et passim.
 5. ^ Grafton, Most, and Settis, preface to The Classical Tradition, p. x.
 6. ^ Craig W. Kallendorf, introduction to A Companion to the Classical Tradition (Blackwell, 2007), p. 2.
 7. ^ Grafton, Most, and Settis, preface to The Classical Tradition, p. vii; Kallendorf, introduction to Companion, p. 2.
 8. ^ Charles Martindale, "Reception," in A Companion to the Classical Tradition (2007), p. 298.
 9. ^ Kallendorf, introduction to Companion, p. 1.
 10. ^ Kallendorf, introduction to Companion, p. 2.
 11. ^ Kallendorf, introduction to Companion, pp. 1–2.
 12. ^ Peter Gillgren, Siting Federico Barocci and the Renaissance Aesthetic (Ashgate, 2011), pp. 165–167.
 13. ^ Kallendorf, introduction to Companion, p. 1.
 14. ^ Kallendorf, introduction to Companion, p. 2.

Lexim të mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anthony Grafton, Glenn W. Most, and Salvatore Settis, preface to The Classical Tradition (Harvard University Press, 2010), pp. viii–ix.

Anthony Grafton, Glenn W. Most, and Salvatore Settis, preface to The Classical Tradition (Harvard University Press, 2010), pp. vii–viii.

Grafton, Most, and Settis, preface to The Classical Tradition, p. viii.

Grafton, Most, and Settis, entry on "mythology," in The Classical Tradition, p. 614 et passim.

Grafton, Most, and Settis, preface to The Classical Tradition, p. x.

Craig W. Kallendorf, introduction to A Companion to the Classical Tradition (Blackwell, 2007), p. 2.

Grafton, Most, and Settis, preface to The Classical Tradition, p. vii; Kallendorf, introduction to Companion, p. 2.

Charles Martindale, "Reception," in A Companion to the Classical Tradition (2007), p. 298.

Kallendorf, introduction to Companion, p. 1.

Kallendorf, introduction to Companion, p. 2.

Kallendorf, introduction to Companion, pp. 1–2.

Peter Gillgren, Siting Federico Barocci and the Renaissance Aesthetic (Ashgate, 2011), pp. 165–167.

Kallendorf, introduction to Companion, p. 1.

Kallendorf, introduction to Companion, p. 2.

 1. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 2. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 3. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 4. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 5. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 6. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 7. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 8. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 9. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 10. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 11. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 12. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 13. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.
 14. ^ "Classical tradition". Wikipedia (në anglisht). 5 tetor 2019.