Traditat e shpikura

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Traditat e shpikura janë një koncept i bërë i shquar në një libër të 1983s, redaktuar nga E.J. Hobsbaum dhe T.O. Ranger, Shpikja e Traditave.[1] Në parathënien e tyre, redaktorët argumentojnë se shumë "tradita", të cilat "duken ose pretendojnë të jenë të vjetra janë shpesh mjaft të vonëta në origjinë dhe ndonjëherë të shpikura rishtaz."[2] Ata dallojnë "shpikjen" e traditave në këtë kuptim nga "fillimi" ose "themelimi" i një traditë e cila nuk pretendojnë më pas të jenë të vjetra. Fenomeni është veçanërisht i qartë në zhvillimin modern të kombit dhe të nacionalizmit.[3]

Përdorimi i termit dhe paradoksi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koncepti dhe termi janë aplikuar gjerësisht në fenomene kulturore si Bibla dhe sionizmi,[4] artet marciale të Japonise,[5] "miti i malësisë" në Skoci[6] dhe traditat e feve kryesore,[7] vetëm për të përmendur disa. Një implikim i termit është se dallimi i prerë ndërmjet "traditës" dhe "modernes" shpesh është gjithashtu i shpikur. Koncepti është "shumë i rëndësishëm për 'kombin', këtë risì historike relativisht të kohëve të fundit, me fenomenet që e shoqërojnë: nacionalizmi, shteti-komb, simbolet kombëtare, historitë kombëtare etj." Hobsbaum dhe Ranger vërejnë "paradoksin interesant, por të kuptueshëm: të gjitha kombet moderne me pajimin e tyre në përgjithësi pretendojnë të jenë e kundërta e risìsë, rrënjosur në lashtësinë më të largët dhe e kundërta e të ndërtuarës; pra komunitete njerëzore kaq 'të natyrshme' sa të mos kenë nevojë për asnjë përkufizimi përveç vetë-shpalljes ".[8] Një tjetër implikim është se koncepti i "autenticitetit" duhet vënë gjithashtu në dyshim.

Kritika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një studiues vuri në dukje se "'shpikja e traditës" është një frazë mrekullisht subversive ", por "fsheh paqartësi serioze." Hobsbaum "kundërsulmon traditat e shpikura me atë që ai e quan 'forca dhe përshtatshmëria e traditave të mirëfillta.' Por ku mbaron 'përshtatshmëria' e tij, ose 'fleksibilitet' i kolegut të tij Ranger dhe ku fillon shpikja? Duke pasur parasysh se të gjitha traditat ndryshojnë, a është e mundur apo e dobishme të përpiqesh të dallosh ato 'mirëfill' antike nga të rremet?"[9] "Ndryshime të tilla" (ndërmjet traditave të shpikura dhe autentike) "në fund të fundit zgjidhjen vetë në një dallim midis të mirëfilltës dhe të papastrës, një dallim që mund të jetë i paqëndrueshëm pasi të gjitha traditat (si të gjitha fenomenet simbolike) janë krijuar nga njerëzit ("të papastra") dhe jo të dhëna të natyrshme ("të mirëfillta") ".[10]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Eric Hobsbawm & Terence Ranger, red. (1983). The Invention of Tradition. Cambridge University Press. ISBN 82014711. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerën e |isbn=: gjatësia (Ndihmë!)
 2. ^ Ibid., p. 1.
 3. ^ The articles in the volume include Hugh Trevor-Roper's "The invention of tradition: the Highland tradition of Scotland," Prys Morgan's "From a death to a view: the hunt for the Welsh past in the romantic period," David Cannadine's "The context, performance and meaning of ritual: the British monarchy and the 'invention of tradition', c. 1820-1977," Bernard S. Cohen's "Representing authority in Victorian India," Terence Ranger's "The invention of tradition in colonial Africa," and Eric Hobsbawm's "Mass-producing traditions: Europe, 1870-1914."
 4. ^ Nur Masalha, The Bible and Zionism: Invented Traditions, Archaeology and Post-Colonialism in Palestine-Israel(London; New York: Zed Books 2007). ISBN 2-00-603182-6)
 5. ^ Stephen Vlastos, ed., Mirror of Modernity: Invented Traditions of Modern Japan (Berkeley: University of California Press, 1998. ISBN
 6. ^ M. Sievers, The Highland Myth as an Invented Tradition of 18th and 19th Century and Its Significance for the Image of Scotland (GRIN Verlag, 2007), ISBN 3-638-81651-6, pp. 22-5.
 7. ^ Masuzawa, Tomoko (2005). The Invention of World Religions. Chicago University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-50989-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 8. ^ Ibid., p. 14
 9. ^ Peter Burke, "Review," The English Historical Review 101.398 (1986): 316-317. [1]
 10. ^ Richard Handler, "Review" American Anthropologist 86.4 (1984): 1025-1026. [2]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Cornelius Holtorf (University of Toronto) "The Invention of Tradition," [3]