Jump to content

Transformimi i Furierit në kohë diskrete

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

analizën e Furierit, Transformimi i Furierit në kohë diskrete (TFKD) (angl: discrete-time Fourier transform (DTFT)) është një nga format e veçanta të analizës së Furierit. Si i tillë, ai transformon një funksion në një funksion tjetër, i cili jep paraqitjen e sinjalit (funksionit) në fushën e frekuencave, ose thjesht "TFKD", të funksionit origjinal (i cili zakonisht është një funksion në fushën kohore). Duhet thënë se TFKD kërkon si input (funksion eksitues) një funksion që është diskret. Sinjale te tilla merren duke marre kampione nga një funksion i vazhdueshëm në kohë, si p.sh. zëri i një personi.

Paraqitja e TFKD-së në fushën e frekuencave është gjithmonë një funksion periodik. Meqenëse një periodë e funksionit përmban të gjithë informacionin unik të funksionit, zakonisht thuhet se TFKD-ja është transformimi tek një fushe frekuencash e cila është e fundme (me gjatësinë e një periode), në krahasim me të gjithë vijën reale.

Po te kemi nje bashkesi diskrete te numrave reale ose komplekese : (numra të plotë), transformimi i Furierit në kohë diskrete (ose TFKD) i zakonisht shkruhet si:

Lidhja me marrjen e kampioneve të funksionit (samplimin)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transformimi invers

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transformimi i meposhtem jep nje sekeuence diskrete ne kohe:

Integrali eshte mbi nje periode te plote te TFKD, e cila do te thote se kampionet nga x[n] jane ne te njejten kohe koeficentet e zgjerimit të serisë së Furierit te TFKD.   Limitet infinite te integrimit ndryshojne transformimin ne tarnsformimin e Furierit me vazhdimësi kohore, [inversi], i se ciles prodhon nje sekuence impulsesh Diraku. Pra:

Sekuenca me gjatësi te fundme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diferenca midis TFKD dhe transformimeve të tjera të Furierit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

TFKD eshte e kuderta e serive te Furierit, per vete faktin se kjo e fundit ka nje input periodik te vazhdueshem dhe nje spekter diskret. Aplikimet e dy transformimeve jane shume te ndryshme megjithate. TDF dhe TFKD mund te shikohen si rezultatet logjike te aplikimit te transformimit standart te Furierit tek bashkesite me informacione diskrete.

Lidhja me transformimin Z

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabele e transformimeve te Furierit në kohë diskrete

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa çifte transformimesh te zakonshme jepen me poshte. Notacioni i meposhtem aplikohet :

 • eshte nje numer i plote qe paraqet fushen kohore diskrete (kampionet e sinjalit)
 • eshte nje numer real ne , qe paraqet frekuencen e vazhdueshme kohore (ne radian per kampion).
  • Pjesa e transformimit qe ngelet jepet nga :
 • eshte Funksioni shkallë njësi
 • eshte Funksioni sink i normalizuar
 • është Funksioni delta i Dirakut
 • eshte Delta e Kronëkerit
 • është Funksioni drejtkëndësh për një vlerë reale arbitrare t:
 • eshte funksioni trekëndësh per një vlere reale arbitrare t:
Fusha kohore
Fusha e frekuencave
Shënime
numer i plote M
numer i plote M
numer real a
numer real a
numer real a
numer i plote M
numer real a
numer real W
numer real W, a
punon si nje filtër diferencues
numra reale W, a
Transformimi i Hilbertit
Numra realë A, B
complex C

Kjo tabelë tregon marrëdheniet midis transformimeve të përgjithshme të Furierit në kohë diskrete. Në këtë artikull po përdorim notacionin e mëposhtëm:

 • është konvulimi midis dy sinjaleve
 • është numri kompleks i konjuguar i funksionit x[n]
 • paraqet korrelacionin midis x[n] dhe y[n].


Kolona e pare paraqet nje përshkrim të vetisë, kolona e dytë tregon funksionin në fushën kohore, dhe kolona e tretë tregon spektrin në fushën e frekuencave:

Vetitë Fusha kohore Fusha e frekuencave Shënime
Lineariteti
Zhvendosja në kohë numer i plote k
Zhvendosja në frekuencë (modulimi) numer real a
Pasqyrimi kohor
Konjugimi kohor
Pasqyrimi kohor & konjugimi
Derivati në frekuencë
Integrali në frekuencë
Konvulimi në kohë
Shumëzimi në kohë
Korrelacioni

Vetitë simetrike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transformimi i Furierit mund të dekompozohet në pjesën reale dhe imagjinare ose në pjesë çift dhe tek.

ose

Fusha kohore
Fusha e frekuencave
 • Alan V. Oppenheim and Ronald W. Schafer (1999). Discrete-Time Signal Processing (bot. i dytë). Prentice Hall Signal Processing Series. ISBN 0-13-754920-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • William McC. Siebert (1986). Circuits, Signals, and Systems. MIT Electrical Engineering and Computer Science Series. Cambridge, MA: MIT Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Boaz Porat (1997). A Course in Digital Signal Processing. John Wiley and Sons. fq. 27-29 and 104-105. ISBN 0-471-14961-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)