Transporti lumor me mbyllje

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vaska e Mbylljes Clifton në Mbretërinë e Bashkuar

Mbyllja ose transporti lumor me mbyllje është një vepër hidroteknike që përdoret në lumenj; kryesisht të gjera, të gjata dhe fushore, por ekzistojnë edhe në përmasa më të vogla. Mbylljet e bëjnë të mundur lundrimin lumor në prapatokë, duke kapërcyer disnivelet.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fjalorthin hidroteknik shqip nuk ekziston ndonjë emër i njëzëshëm për këtë vepër.

Fjala e përdorur në gjuhët e tjera burojnë nga i njëti koncept semantik: "mbyll brenda/veçoj/kyç diçka". Këtu mund të përmenden shembuj si:

  • hollandisht sluis > sluiten > "të mbyllësh diçka"
  • anglisht lock > to lock something > "të kyçësh diçka"
  • italisht chuida > "e mbyllur"
  • frëngjisht écluse > latinisht aqua exclusa > "ujë i veçuar"

Funksionimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksionimi i mekanizmit

Ajo funksionon me ndihmën e një kanali të ngushtë, të vendosur nga njëra anë e bregut të lumit ose duke zënë krejt gjerësinë e tij, i cili ka dy porta në fillim dhe në fund të tij, dhe fletët e të cilave mbyllen ose hapen, duke krijuar kështu përkohësisht një vaskë për të mundësuar ndryshimin e nivelit ujit. Varka ose anija futet në kanal nga porta hyrëse, e cila mbyllet pasi të jetë futur mjeti lundrues, për të mundësuar ndyshimin e nivelit të ujit. Pas arritjes së nivelit të duhur, mjeti lundrues del nga porta dalëse.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]