Jump to content

Tregu financiar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bordi i bursës së Filipineve.

Një treg financiar është një treg në të cilin njerëzit tregtojnë letra me vlerë financiare dhe derivativë me kosto të ulët transaksioni. Disa nga letrat me vlerë përfshijnë aksione dhe obligacione, lëndë të para dhe metale të çmuara, të cilat në tregjet financiare njihen si mallra.

Termi "treg" përdoret ndonjëherë për ato që janë më rreptësisht shkëmbime, organizata që lehtësojnë tregtinë e letrave me vlerë financiare, p.sh., një bursë ose bursë mallrash. Ky mund të jetë një vendndodhje fizike (siç është Bursa e Nju Jorkut (NYSE), Bursa e Londrës (LSE), JSE Limited (JSE), Bursa e Bombeit (BSE)) ose një sistem elektronik si NASDAQ. Pjesa më e madhe e tregtimit të aksioneve bëhet në një bursë; megjithatë, veprimet e korporatave (bashkimi, spinoff) janë jashtë një burse, ndërsa çdo dy kompani ose njerëz, për çfarëdo arsye, mund të bien dakord të shesin aksionet nga njëra tek tjetra pa përdorur një bursë.

Tregtimi i monedhave dhe i obligacioneve është kryesisht në baza dypalëshe, megjithëse disa obligacione tregtojnë në bursë dhe njerëzit po ndërtojnë sisteme elektronike edhe për këto, në bursat. Ekzistojnë gjithashtu iniciativa globale, siç është Objektivi 10 për Zhvillimin e Qëndrueshëm i Kombeve të Bashkuara, i cili synon të përmirësojë rregullimin dhe monitorimin e tregjeve financiare globale.[1]

  1. ^ "Goal 10 targets". UNDP (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-11-27. Marrë më 2020-09-23.