UNPROFOR

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e UNPROFOR.

Forca Mbrojtëse e Kombeve të Bashkuara (UNPROFOR; e njohur gjithashtu me akronimin e saj francez FORPRONU: Force de Protection des Nations Unies) ishte forca e parë paqeruajtëse e Kombeve të BashkuaraKroaci dhe në Bosnje dhe Hercegovinë gjatë Luftërave Jugosllave. Forca u formua në shkurt të vitit 1992 dhe mandati i saj përfundoi në mars 1995, me ristrukturimin e misionit paqeruajtës në 3 forca të tjera (Forca e dislokimit parandalues të Kombeve të Bashkuara (UNPREDEP) në Maqedoni dhe Operacioni i Kombeve të Bashkuara për Rikthimin e Besimit në Kroaci (UNCRO) në Kroaci, me operacionet e ristrukturuara të UNPROFOR-it që po vazhdojnë në Bosnje dhe Hercegovinë deri në zëvendësimin e tyre nga misionet e NATO-s dhe BE-së në dhjetor 1995).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]