Uilliam Pushtuesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
William Pushtuesi
Mbreti i Anglisë
Mbretërimi25 dhjetor 1066 - 9 shtator 1087
Kurorëzimi25 dhjetor 1066
ParaardhësEdgar Ætheling (I pakurorëzuar)
Harold Godwinson (I kurorëzuar)
PasardhësWilliam II i Anglisë
Mbretërimi3 korrik 1035 – 9 shtator 1087
ParaardhësRobert i Madhërishëm
PasardhësRobert Curthose
BashkëshortMatilda e Flanders
ShtëpiaShtëpia e Normandisë
I atiRobert i Madhërishëm
E ëmaHerleva i Falaise
U lindRreth vitit 1028
Falaise, Dukati i Normandisë
Vdiq9 shtator 1087
Priory of Saint Gervase, Rouen, Dukati i Normandisë

William I (Rreth vitit 1028 - 9 shtator 1087) i njohur si William Pushtuesi, ishte mbreti i parë Norman i Anglisë, duke mbretëruar nga viti 1066 deri në vdekjen e tij në 1087. Ai ishte një pasardhës i Rollo dhe ishte Duka i Normandisë nga viti 1035 e tutje. Pushteti i tij ishte i sigurt në Normandi me 1060, pas një lufte të gjatë për të vendosur fronin e tij, dhe ai nisi pushtimin Norman të Anglisë gjashtë vjet më vonë. Pjesa tjetër e jetës së tij u shënua nga përpjekjet për të konsoliduar zotërimin e tij mbi Anglinë dhe tokat e tij kontinentale dhe nga vështirësitë me djalin e tij të madh, Robert Curthose.

William ishte djali i të pamartuarit Robert I, Duka i Normandisë, nga zonja e tij Herleva. Statusi i tij i paligjshëm dhe rinia i shkaktuan disa vështirësi pasi ai pasoi babanë e tij, ashtu si anarkia e cila pllakosi vitet e para të qeverisjes së tij. Gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës së tij, anëtarët e aristokracisë normane luftuan me njëri-tjetrin, si për kontrollin e fëmijës dukë, ashtu edhe për qëllimet e tyre. Në vitin 1047, William ishte në gjendje të shkatërronte një rebelim dhe të fillonte të vendoste autoritetin e tij mbi dukatin, një proces që nuk ishte i plotë deri në rreth 1060. Martesa e tij në vitet 1050 me Matilda e Flanders i siguroi atij një aleat të fuqishëm në qarkun fqinj të Flanders. Në kohën e martesës së tij, Uilliam ishte në gjendje të rregullonte emërimin e mbështetësve të tij si peshkopë dhe abatë në kishën Norman. Konsolidimi i tij i pushtetit e lejoi atë të zgjeronte horizontet e tij, dhe ai siguroi kontrollin e qarkut fqinj të Maine deri më 1062.

Në vitet 1050 dhe fillim të viteve 1060, Uilliam u bë një pretendent për fronin e Anglisë të mbajtur nga Edward Rrëfyesi pa fëmijë, kushëriri i tij i parë i hequr një herë. Kishte pretendues të tjerë të mundshëm, duke përfshirë Earl-in e fuqishëm anglez Harold Godwinson, të cilin Edward e quajti mbret në shtratin e tij të vdekjes në janar 1066. Duke argumentuar se Edwardi më parë i kishte premtuar fronin dhe se Harold ishte betuar të mbështeste pretendimin e tij, flota dhe pushtoi Anglinë në shtator 1066. Ai mposhti dhe vrau vendosmërisht Harold në Betejën e Hastings më 14 tetor 1066. Pas përpjekjeve të mëtejshme ushtarake, William u kurorëzua mbret në Ditën e Krishtlindjeve, 1066, në Londër. Ai bëri marrëveshje për qeverisjen e Anglisë në fillim të vitit 1067 para se të kthehej në Normandi. Pasuan disa rebelime të pasuksesshme, por mbajtja e William ishte kryesisht e sigurt në Angli deri në 1075, duke e lejuar atë të kalonte shumicën e mbretërimit të tij në Evropën kontinentale.

Vitet e fundit të William u shënuan nga vështirësi në fushat e tij kontinentale, probleme me djalin e tij, Robert, dhe kërcënuar pushtimet e Anglisë nga danezët. Në vitin 1086, ai urdhëroi përpilimin e Librit Domesday, një studim që rendiste të gjitha pronat e tokës në Angli së bashku me zotëruesit e tyre para Pushtimit dhe aktualët. Ai vdiq në shtator 1087 ndërsa drejtonte një fushatë në Francën veriore dhe u varros në Caen. Mbretërimi i tij në Angli u shënua nga ndërtimi i kështjellave, vendosja e një fisnikëri të re Norman në tokë dhe ndryshimi në përbërjen e klerit anglez. Ai nuk u përpoq të integronte fushat e tij të ndryshme në një perandori, por vazhdoi të administronte secilën pjesë veç e veç. Tokat e tij u ndanë pas vdekjes së tij: Normandia shkoi te Roberti, dhe Anglia shkoi tek djali i tij i dytë i mbijetuar, William.