Jump to content

Università degli Studi di Roma Tor Vergata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koordinatat: 41°51′13″N 12°36′12″E / 41.85361°V 12.60333°L / 41.85361; 12.60333

Pjesa veriore e fasadës së spitalit të Tor Vergates..

Universiteti i Romes Tor Vergata është një universitet shteteror italian, sipas themelimit ze vendin e dyte, dhe të tretin për numrin e studenteve ne Romë.[1]

Universiteti është i projektuar sipas modelit te kampusve anglo-saksone dhe zë një sipërfaqe prej 600 hektarë.

Rektori i tanishem për periudhën 2013-2019, është Giuseppe Novelli, një profesor i Gjenetikës mjekësore.[2]

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri i "Tor Vergata", vjen prej një fshati që ndodhet në zonën rurale romane e cila ndodhet midis rrugëve rruga Tuskolana dhe Casilina, i referohet kështu një kullë e ndërtuar në grupe të alternuara të shtufit dhe të tullave, dhe, prandaj, merr emrin "vergata".[3] Sot, nuk ka mbetur asgjë nga Tor Vergata e dikurshme, që nga shtëpitë e fshatit, aty ku sot qëndron një Vilë Romakë në brëndesi të kampusit.[4] Citimi i parë historik si vend dhe emer është përmendur në një vepër të 1361.

Universiteti është themeluar si universiteti i dytë i  Romës në bazë të 771 të 22 nëntor 1972, i cili ka përvijuar së pari metodat e organizimit të kampusit universitar.

Në vitin 1980, Universiteti vazhdoi me blerjen e tij të parë, të një ndertese të madhe që dikur ishte një motel në zonën e Romanina , me fushëpamje nga Grande Raccordo Anulare, aktualisht (2015) është selia e Rektoratit dhe e fakultetit të Drejtësisë. E njëjta ndërtesë është shitur nga Universiteti në vitin 2006, për të financuar ndërtimin e objekteve të reja në kampus.[5]

Aktiviteti mesimor filloi në vitin 1982[6] me fakultetet e Inxhinierisë, Drejtesisë, Mjekësisë, Shkencave, dhe Letërsisë. Në vitin 1987 themelohet fakultetii i Ekonomisë.[7]

Tashmë nga 1981 në Universiteti kishte blerë edhe  Vilën Mondragone,[8] një nga më të bukurat të ashtu-quajtur "Ville Tuscolane", të vendosura në territorin e Monte Porzio Catone.

Universiteti në vitin 2006, ai ka marrë një donacion prej rreth 100 milion euro nga ana e bashkëshortëve Sebastian dhe Rita Rael, pronarët e një zinxhiri hotelesh ne Rome, e cila çdo vit jep të fondet për 300 bursa me vlerë 5.000 euro në favor të diplomuarve më të mirë  të Universitetit. Ky është donacioni më i madh donacion për një instituzion universitar në Itali, nga privatët.[9][10]

Kampusi i universitetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një paraqitje e shkurtër e hyrjes kryesore të fakultetit të Letersi Filozofisë.

"Qyteti i Sportit"[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Oferta arsimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Oferta arsimore e universitetit Tor Vergata, është i përbërë nga 112 degë (trevjeçare, mastere shkencore dhe profesionale si dhe dege pesëvjeçare) dhe 31, dege doktoraturë. Gjithashtu ofrohen 160 kurse pas diplomimit (kurset e specializimit, master të nivelt të parë dhe të nivelit të dytë) dhe 50 shkolla te specializimit. Numërohen mbi 21 000 praktika në Itali dhe jashtë vendit.[11]

Makro-Fushat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamja e përgjithshme e ndërtesave A dhe B të fakultetit të Ekonomisë nga rruga Cambridge.

Pas vënies në fuqi të ligjit të universitetit të reformës nr. 240/2010 (e njohur si "reforma Gelmini"), fakultetet janë zëvendësuar nga makro-fusha, të cilat pastaj janë të ndarë në departamente:

 • Makro - fusha e Ekonomisë
 • Makro - fusha e Juridikut
 • Makro - fusha e Inxhinierisë
 • Fushën e Letersisë dhe Filozofisë
 • Makro - fusha e Mjekësisë dhe Kirurgjisë
 • Makro - fusha e Matematikës, Fizikës dhe Shkencave Natyrore

Objektet dhe aktivitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Villa Mondragone në Malin Porzio Catone, zyra e përfaqësuesit të Universitetit dhe qendra e kongreseve.
Vila Romakë, qe bën pjesë në kompleksin e kampusit, në rrugën Columbia.

Policlinika Universitare Tor Vergata[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Policlinika Tor Vergata (PTV) është menaxhuar nga një fondacion në pronësi 50% nga Rajoni i Lacios dhe 50%  Universiteti. Presidenti aktual i Rajonit te Lacios Nicola Zingaretti ka hequr dore nga rroga qe merrte nga ky institucion prej 64 000 euro dhe ka përfunduar transformimin e nga një privat fondacion privat në një fondazion IRCCS në vitin 2015.[12]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:References

 1. ^ http://anagrafe.miur.it. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 22 gusht 2017. Marrë më 14 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 3. ^ http://web.uniroma2.it/modules.php?name=Content&action=showpage&content_id=323&section_id=390. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ http://web.uniroma2.it/modules.php?name=Content&action=showpage&content_id=326&section_id=390. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2006/06/06/tor-vergata-rettorato-in-vendita.html. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ http://web.uniroma2.it/modules.php?name=Content&navpath=CAM&section_parent=391. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 19 dhjetor 2016. Marrë më 14 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 8. ^ http://web.uniroma2.it/modules.php?name=Content&navpath=CAM&section_parent=316. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ http://roma.repubblica.it/cronaca/2011/04/17/news/quel_filantropo_era_mio_padre_tor_vergata_rischiano_le_donazioni-15044153/. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ http://web.uniroma2.it/modules.php?name=Content&section_parent=4116. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ http://web.uniroma2.it/module/name/Content/newlang/italiano/navpath/CAM/section_parent/5209. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 24 qershor 2016. Marrë më 14 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)