Universiteti i Kalabrisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Universiteti i Kalabrisë

Universiteti i Kalabrisë ( italisht: Università della Calabria, UNICAL </link> ) është një universitet shtetëror në Itali. I vendosur në Arcavacata, një fshat i Rende dhe një periferi të Cosenza, universiteti u themelua në 1972. Ndër themeluesit e saj ishin Beniamino Andreatta, Giorgio Gagliani, Pietro Bucci dhe Paolo Sylos Labini. Aktualisht ka rreth 35,000 studentë, 800 staf mësimdhënës dhe kërkimor dhe rreth 700 staf administrativ.

Kampusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kampusi i Universitetit të Kalabrisë u projektua fillimisht nga Vittorio Gregotti dhe Dänen Martensson . Ndërtesat janë të vendosura përgjatë një ure të varur, e cila aktualisht është 1.3 kilometra e gjatë. Ashtu si në kampuset britanike dhe të Amerikës së Veriut, studentët jetojnë në blloqe të veçanta banimi pranë Universitetit. E gjithë struktura është e mbuluar me gjelbërimin e kodrave pranë Arcavacata, një fshat i vogël në 10 km nga Cosenza, dhe 4 km nga qendra e qytetit të Rende .

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti është i organizuar në këto departamente:

 • Biologjia, ekologjia dhe gjeoshkencat
 • Kimia dhe teknologjitë kimike
 • Kultura, arsimi dhe shoqëria
 • Farmacia, shkencat e shëndetit dhe të ushqyerjes
 • Fizika
 • Inxhinieri Ndërtimi
 • Inxhinieri kompjuteri, modelimi, elektronika dhe sistemet
 • Inxhinieri Mekanike, Energjetike dhe Menaxhimi
 • Inxhinieri e mjedisit
 • Matematikë dhe Shkenca Kompjuterike
 • Biznesi dhe Ligji
 • Ekonomi, Statistikë dhe Financë
 • Shkenca Politike dhe Sociale
 • shkencat humane

Hulumtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Reparto korse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Unical reparto corse është një projekt i Departamentit të Inxhinierisë Mekanike, Menaxhimit dhe Energjisë (DIMEG) që filloi në 2005. Grupi përfshin studentë dhe profesorë që aplikojnë njohuritë e fituara në studimet e tyre për të zhvilluar makina garash që konkurrojnë në garat evropiane.

Pikat e interesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kopsht botanik
 • Muzeu i Paleontologjisë
 • Qendra e Arteve, Muzikës dhe Argëtimit
 • Qendra Sportive

Honoris Causa nga Universiteti i Kalabrisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1981 Gerhard Rohlfs në Letërsi
 • 1986 Luigi Luca Cavalli Sforza në Shkencat e Natyrës
 • 1991 Silvio Berlusconi në Inxhinieri Menaxhimi
 • 1994 Carlo Dionisotti në Letërsi
 • 1996 Gianni Amelio në Letërsi
 • 2000 Eric P. Hamp në Letërsi
 • 2003 Frank Iacobucci në Shkenca Politike
 • 2003 Gianvito Resta në Letërsi
 • 2008 Boris Ulianich në Histori
 • 2010 Saverio Strati në Filologjinë Moderne
 • 2012 Roberto Benigni në Filologjinë Moderne
 • 2012 Salomon Resnik në Filozofi
 • 2012 Mario Martone në gjuhët e artit, kinemasë dhe medias
 • 2013 Vandana Shiva në Shkencën e të ushqyerit

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]