Silvio Berlusconi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Silvio Berlusconi
Kryetari i Forza Italia
Në detyrë
18 janar 1994 – aktiv
Kryeministri i Italisë
Në detyrë
10 maj 1994 – 17 janar 1995
Paraprirë ngaCarlo Azeglio Ciampi
Pasuar ngaLamberto Dini
Në detyrë
11 qershor 2001 – 17 maj 2006
Paraprirë ngaGiuliano Amato
Pasuar ngaRomano Prodi
Ministri i Punëve të Brendshme
Në detyrë
8 maj 2008 – 16 nëntor 2011
Paraprirë ngaRomano Prodi
Pasuar ngaMario Monti
Në detyrë
6 janar 2002 – 14 nëntor 2002
Paraprirë ngaRenato Ruggero
Pasuar ngaFranco Frattini
Ministri i ekonomisë dhe financave
Në detyrë
3 korrik 2003 – 17 maj 2006
Paraprirë ngaGiulio Tremonti
Pasuar ngaTommaso Padoa Schioppa
Ministri i Shëndetësisë
Në detyrë
11 mars 2006 – 17 maj 2006
Paraprirë ngaFrancesco Storace
Pasuar ngaLivia Turco
Ministri i Zhvillimit Ekonomik
Në detyrë
5 maj 2010 – 4 tetor 2010
Paraprirë ngaClaudio Scajola
Pasuar ngaRomano Prodi, Matteo Renzi
Të dhëna vetjake
U lind më29 shtator 1936
Milano
NënshtetësiaItalian
Partia politikeForza Italia
PunësimiPolitikan
Faqja në rrjet[1]

Silvio Berlusconi (lexo: Silvio Berluskoni) (29 shtator 1936, Milano - 12 Qershor 2023, Milano) ka qënë drejtues i kompanisë MediaSet politikan i njohur italian dhe ish kryeministër i Italisë.

Silvio Berlusconi pasi kreu fakultetin Juridik filloi të merret me ndërtimtari. Ndërkohë formoi shtëpinë mediatike Fininvest e cila me kalimin e kohës përfshiu të gjitha radio stacionet dhe TV private dhe gazetat në Itali. Duke iu faleminderuar këtyre dhe lidhjeve me Partinë Socialiste dhe me udhëheqësin e saj Bettino Craxin, u bë njëri ndër njerëzit më me ndikim dhe më të pasur në Itali. Mandej u bë pronar i klubit futbollistik AC Milan, i cili i solli popullaritet të madh në Itali dhe Evropë.

Në tetor të vitit 1993 ai filloi lëvizjen politike të qendrës së djathtë Forza Italia, përforcuar në janar vitin e ardhshëm, në vitin 2008 ajo u bashkua me Popolo della Libertà dhe pastaj u ri-themelua në vitin 2013.

Silvio Berlusconi disa herë ishte dhe është edhe sot kryeministër i Italisë. Sipas Forbes pasuria e tij vlerësohet 9,4 miliardë dollarë amerikanë dhe është njëri nga njerëzit më të pasur të Italisë.