Jump to content

Universiteti teknik Gjeorgjian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti Teknik Gjeorgjian (GTU), i njohur më parë si Instituti Politeknik Gjeorgjian VI Lenin, është universiteti teknik kryesor dhe më i madh në Gjeorgji. Gjitheashtu, ndodhet në kryeqytetin Tbilisi.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti Teknik Gjeorgjian u themelua në vitin 1922 si një fakultet politeknik i Universitetit Shtetëror të Tbilisit. Leksioni i parë u mbajt nga matematikani gjeorgjian, profesori Andrea Razmadze.

Pas themelimit në vitin 1922 si fakulteti politeknik i Universitetit Shtetëror të Tbilisit, në vitin 1928 u transformua në një "Institut Politeknik Gjeorgjian" të pavarur. Instituti mori statusin e universitetit në vitin 1990.

Fakultetet dhe departamentet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të gjithë drejtorët e fakulteteve dhe drejtuesit e departamenteve janë profesorë të rregullt.

 1. Departamenti i Inxhinierisë Mekanike
 2. Departamenti i Inxhinierisë Civile dhe Industriale
 3. Departamenti i Hidro-Inxhinierisë
 1. Departamenti i Telekomunikacionit
 2. Departamenti i Inxhinierisë Termike dhe Hidroenergjetike
 3. Departamenti i Inxhinierisë Elektrike, Elektrike dhe Elektromekanikës
 1. Departamenti i Inxhinierisë së Gjeodezisë
 2. Departamenti i Teknologjisë së Minierave
 3. Departamenti i Gjeologjisë
 4. Departamenti i Teknologjisë së Naftës dhe Gazit
 1. Departamenti i Teknologjisë Kimike dhe Bioteknologjisë
 2. Departamenti i Metalurgjisë, Shkencës së Metaleve dhe Metaleve
 1. Departamenti i Arkitekturës dhe Urbanistikës
 2. Departamenti i Teorisë dhe Bazave të Arkitekturës
 1. Departamenti i Inteligjencës Artificiale
 2. Departamenti i Inxhinierisë Kompjuterike
 3. Departamenti i Inxhinierisë Kibernetike dhe Prodhimit të Instrumenteve
 4. Departamenti i Kontrollit Organizativ
 5. Departamenti i Fizikës
 6. Departamenti i Matematikës
 1. Departamenti i Makinerisë
 2. Departamenti i Transportit
 3. Departamenti i Rrugëve
 4. Departamenti i Inxhinierisë Grafike dhe Mekanikës Teknike
 • Rektori i Universitetit Teknik të Gjeorgjisë - David Gurgenidze (Doktor i Shkencave Teknike, Profesor)
 • Prorektor — Levan Klimiashvili (Doktor i Shkencave Teknike, Profesor)
 • Zëvendës Rektor për Kërkime - Zurab Gasitashvili (Doktor i Shkencave Teknike, Profesor)
 • Shef i Administratës (Kancelar) — Karlo Kopaliani (Doktor i Shkencave Sociale)
 • Shefja e Shërbimit të Sigurimit të Cilësisë — Irma Inashvili
 • Zyra e Zhvillimit të Perspektivës — Tamaz Batsikadze (Doktor i Shkencave Teknike, Profesor i plotë)
 • Zyra për Marrëdhënie Ndërkombëtare dhe Standarde - Otar Zumburidze (Doktor i Shkencave Teknike, Profesor)
 • Këshilli Akademik - David Gurgenidze, Rektor i Universitetit Teknik të Gjeorgjisë
 • Këshilli i Përfaqësuesve (Senati) - Jemal Gakhokhidze (Doktor i Shkencave Politike)

Njësitë strukturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Departamenti i Arsimit | Përgjegjëse e Departamentit - Tamar Tsereteli
 • Departamenti i Shkencave | Shef i Departamentit – David Tavkhelidze
 • Departamenti i Komercializimit | Shef i Departamentit – Mamuka Matsaberidze
 • Biblioteka Universitare | Drejtori - Vazha Papaskiri
 • Departamenti i Logjistikës | Shef i Departamentit - Nikoloz Nebieridze
 • Menaxhimi i Burimeve Njerëzore | Shef i seksionit - Khatuna Chkhikvishvili
 • Kancelaria | Shefi i Kancelarisë - Eliko Okhanashvili
 • Seksioni i Ligjit | Shef i seksionit- Beka Maisuradze
 • Seksioni Planifikim-Financa | Shefi i seksionit -
 • Seksioni i Kontabilitetit | Shef i seksionit - Tamaz Urtmelidze
 • Të mësuarit gjatë gjithë jetës dhe edukimi me korrespondencë | Përgjegjës i Seksionit – Lali Gogeliani
 • Shtëpia Botuese "Universiteti Teknik" | Kryetarja e Këshillit të Kujdestarisë – Marina Medzmariashvili
 • Seksioni i Marrëdhënieve me Studentë dhe Alumni, Sport dhe Kulturë | Shefi i seksionit - Revaz Gurgenidze
 • Seksioni i Teknologjive të Informacionit | Përgjegjës i Seksionit - David Çikovani
 • Seksioni i Monitorimit të Gjeoekologjisë | Përgjegjës i seksionit – Dimitri Abzianidze
 • Sektori i Diplomave | Përgjegjëse e Sektorit - Roseta Mgaloblishvili
 • Arkivi | Shefi i Arkivit - Rusudan Tatarashvili
 • Sektori i Mobilizimit Ushtarak | Shefi i Sektorit - Nino Chubinidze
 • Grupi i Monitorimit | Shefi i Grupit – David Gorgidze
 • Grupi Blerës | Shefi i Grupit – Eka Ivanishvili
 • Qendra Shkencore-Teknologjike për Elektronikën Sensore dhe Shkencat e Materialeve | Shefi i Qendrës – Merab Tabutsadze
 • Muzeu Politeknik | Regjisor – Manana Tevzadze

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti Teknik Gjeorgjian ka një numër prej mbi 22,000 studentëve dhe rreth 2,500 anëtarë fakulteti dhe stafit. Në universitet, fakultetet kryesore përfshijnë:


Në tetëdhjetë vitet e fundit, Universiteti Teknik Gjeorgjian ka siguruar mbi 60% të specialistëve të inxhinierisë, kimisë dhe industrisë shkencore të Gjeorgjisë. Në krahasim me homologun e tij kryesor, Universitetin Shtetëror të Tbilisit, i cili përqendrohet në fusha si Ligji Civil ose Ekonomia, GTU vazhdon të përparojë në ofrimin e specialistëve teknikë për industrinë dhe shkencat ekzakte. Përveç kësaj, në vitet e fundit, GTU ka shtuar institucione të reja si "Caucasus Business School" – një projekt i përbashkët i GTU-së, Universitetit Shtetëror të Tbilisit dhe Universitetit Shtetëror të Gjeorgjisë në Atlantë, SHBA, si dhe fakultetin e Studimeve Gjermane, një Fakultet i Studimeve Franko-Gjeorgjiane dhe një "Cisco Networking Academy". GTU gjithashtu drejton trembëdhjetë institute të pasardhësve në të gjithë vendin.

Universiteti Teknik Gjeorgjian (GTU) përdor sistemën e notave ECTS dhe ofron diplomë dhe diplome në Diplomë të Specialistit, Bachelor i Shkencave, Bachelor i Arteve dhe Master i Shkencave. Studimet për tre gradat e para zgjasin nga katër deri në katër vjet e gjysmë në regjim studimi me kohë të plotë, ndërsa për diplomën Master i Shkencave nevojiten një vit e gjysmë deri në dy vjet studime me kohë të plotë.Shumica e studentëve, me përjashtim të atyre në fushat e shkencave humane ose specialitete artistike, në GTU përbalohen me trajnime intensive në matematikë dhe shkencat themelore gjatë periudhës së tyre studimore. Universiteti është i njohur për lidhjet e tij të forta me "Andrea Razmadze Institute of Mathematics of Georgia", instituti kryesor i kërkimeve matematikore në rajonin e Transkaukazit.

GTU gjithashtu ndanjë cmime në shkencën Ph.D. që kërkon tre apo më shumë vjet studime të avancuara, në varësi të specializimit.

GTU ofron të gjitha diplomat edhe në modalitetin e studimeve me kohë të pjesshme dhe në distancë, të cilat mund të zgjasin për një periudhë të gjatë derisa të përfundohen.

Biblioteka shkencore e GTU shfaqet si një prej bibliotekave më të mëdha në Gjeorgji, duke përmbajtur një koleksion prej 1,254,000 librave, disa prej të cilëve janë unikë dhe të rralla, së bashku me 500,000 materiale periodike. Plani për të dixhitalizuar këtë koleksion të madh të njohurish është në fazë zhvillimi.

Njerëz të shquar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Irakli Khakhubia politikan gjeorgjian

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ A recent addition, which comprised all arts and economics departments that have existed in the GTU for past ten years.