Ura e Fshajtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ura e Shenjtë)
Shko te: navigacion, kërko

Ura e Fshajtë është zonë e mbrojtur natyrore në kanionin[1] e Drinit të Bardhë dhe është monument natyre me karakter hidro-gjeomorfologjik me sipërfaqe prej 199 ha dhe shtrihet në territorin e komunës së Gjakovës (73.86 ha) dhe Rahovecit (124.96 ha). Është vënë nën mbrojtje në vitin 1986. Lumi Drini i Bardhë gjatë një procesi të gjatë gjeomorfologjik hapë një grykë në mes dy shkëmbinjve gëlqeror dhe formon një kanion shumë tërheqës dhe interesant për studiues dhe për vizitorë.

pamje e urës

Ura e Fshenjtë është ndërtuar mbi kanjonin dhe është e gjatë 70 m. Thellsia prej harkut deri te shtrati i ujit është 30 m. Ndër të tjera ura, apo më saktësisht rrethina e saj shërben edhe si pushimore verore ku ngrihen çadrat e qytetarve nga anë të ndryshme të Kosovës. Po ashtu rreth saj ka shtëpiaz që shërbej për kalimin e ditëve të verës.

Në grykën e lumin para se të kalon urën gjenden dy shkëmbinjë të njohur nën emrin "Shkëmbi i Skenderbeut" dhe "Shkëmbi i Shqiponjës". Ky emërtim vije nga figurat e vizatuara në shkëmbit përkatës. Figura e Skenderbeut është vizatuar në shkëmbë në vitin 1968 nga Mexhid Yvejsi me rastin e 500 vjetorit të vdekjes së Gjergjit. Ndësa shkëmbi më i lartë i rrethinës, i cili e kalon edhe lartësin e urës thirret "Shkëmbi i Talionit" i pagëzuar sipas nofkës së kërcyesit të parë nga kjo maje në lum, Ali Talioni.[2]

Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ http://www.ammk-rks.net/repository/docs/Profili_i_Zonave_te_Mbrojtura_minim.pdf
  2. ^ Dorshkrim i Gazmend Dolit për Gazetën Kritika