Jump to content

Ushtria Sovjetike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Ushtrisë Sovjetike.

Ushtria Sovjetike ose Forcat Tokësore Sovjetike (rusisht: Советские сухопутные войска, romanizuar: Sovetskiye sukhoputnye voyska, SSV) ishte dega kryesore e shërbimit të uniformave të luftës tokësore të Forcave të Armatosura Sovjetike nga viti 1946 deri në 1992.

Deri më 25 shkurt 1946, ajo njihej si Ushtria e Kuqe. Në rusisht, termi 'armiya', që fjalë për fjalë përkthehet në 'Ushtri', u përdor shpesh për të mbuluar Forcat Raketore Strategjike së pari në rendin tradicional sovjetik të përparësisë; Forcat Tokësore, e dyta; Forcat e Mbrojtjes Ajrore, e treta, Forcat Ajrore, e katërta dhe Marina Sovjetike, e pesta, midis degëve të Forcave të Armatosura Sovjetike në tërësi.

Pasi Bashkimi Sovjetik pushoi së ekzistuari në dhjetor 1991, Forcat Tokësore mbetën nën komandën e Komonuelthit të Shteteve të Pavarura derisa u shfuqizua zyrtarisht më 14 shkurt 1992. Ushtria Sovjetike u pasua kryesisht nga Forcat TokësoreFederatës Ruse në territorin rus së bashku me pjesën tjetër të Forcave Tokësore në shtetet post-sovjetike.