Vagenetia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e krahinës së Vagenetisë rr. 1210

Vagenetia ose Vagenitia (greqisht: Βαγενετία, Βαγενιτία) ishte një rajon mesjetar në bregdetin e Epirit, që përputhet afërsisht me Çamërinë moderne. Rajoni ka të ngjarë të ketë marrë emrin e tij nga fisi sllav i Baiounitai. Është vërtetuar për herë të parë si një sclavinia nën një lloj kontrolli bizantin në shekujt 8/9, kaloi nën sundimin bullgar në fund të shekullit të 9-të dhe u kthye në sundimin bizantin në shekullin e 11-të. Kaloi në Despotatin e Epirit pas vitit 1204, ku formoi një krahinë më vete. Vagenetia ra nën sundimin shqiptar në vitet 1360, derisa u pushtua nga Perandoria Osmane në 1430.