Jump to content

Valbona Zeneli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Valbona Zeneli Toska)

Valbona Zeneli eshte lindur ne Tirane. Eshte e martuar, dhe ka nje femije.

Valbona përfundoi studimet me medalje ari për ekonomi dhe biznes dhe Diplomohet në Universitetin e Bolonjës në vitin 2001, (me vleresim 110/110) Ajo u diplomua ne Shkencën për administrim biznesi nga Universiteti i Bolonjës, Itali, ku ajo u diplomua me nderime (2001).

Valbona Zeneli diplomohet në Programin Leaders në Qendrën Marshall në Studime të Sigurisë (2003) International . Valbona me pas zoteron nje studimdiplomë pasuniversitare në fushën e marketingut ndërkombëtar në Universitetin Georgetown, Washington DC (2006 ).

Dr. Valbona Zeneli mban një diplomë doktori i shkencave (PhD) në ekonomi politike në Universitetin e Studimeve "Aldo Moro", Bari, Itali (2011), studime për politika ekonomike, sërish në Itali. Dr. Valbona Zeneli eshet e diplomuar ne Universitetit Kennedy School of Government programit të Arsimit Ekzekutiv (2009) e Harvardit, ndërsa më pas, një sërë specializimesh në Berlin e Mynih, në fushën e ekonomisë dhe menaxhimit, studimet pasuniversitare ne Georgetown University në Washington. Ne Shqiperi ajo ka punuar ne institucione te rëndesishme.

Valbona Zeneli ka punuar si profesore e ekonomisë ndërkombëtare në Universitetin Europian të Tiranës nga 2009-2011 dhe profesor i asociuar në Universitetin e Nju Jorkut në Tiranë nga 2006-2011.

Nga 2003-2005, Dr. Zeneli ka shërbyer si shef i protokollit dhe këshilltar ekonomik i kryeministrit shqiptar. Para kësaj, ajo ka punuar si këshilltar i ministrit të ekonomisë së Shqipërisë nga 2002-2003. Ajo gjithashtu ka punuar në sektorin privat ne kompanitë në fushën e marketingut dhe marrëdhënieve ndërkombëtare.

Ne moshen 37 vjeçare eshte Doktore Shkencash për Ekonomi Politike Ndërkombëtare, e vetmja pedagoge shqiptare në nje institucion kaq prestigjoz si Marshall Center, autore e dhjetëra artikujve shkencorë ekonomikë dhe politikë dhe lektore në disa institucione ndërkombëtare

Përpara se t'i bashkohej GCMC-së, Dr. Zeneli ishte profesor i ekonomisë ndërkombëtare në Universitetin Europian të Tiranës nga viti 2009-2011 dhe profesor i asociuar në Universitetin e Nju Jorkut të Tiranës nga viti 2006-2011. Nga viti 2003-2005, Dr. Zeneli ka shërbyer si shef i protokollit dhe më pas këshilltar ekonomik i kryeministrit shqiptar.

Para kësaj, ajo ka punuar si këshilltare e ministrit të ekonomisë së Shqipërisë nga viti 2002-2003. Ajo gjithashtu ka punuar në sektorin privat duke këshilluar kompanitë për marketing dhe marrëdhënie ndërkombëtare.

Dr. Zeneli ka titullin doktor shkencash (PhD) në ekonominë politike nga Universiteti i Studimeve “Aldo Moro”, Bari, Itali (2011), si dhe një diplomë pasuniversitare për marketingun ndërkombëtar nga Universiteti Georgetown, Washington DC (2006). ).

Dr. Zeneli ka prezantuar punën e saj në konferenca të shumta ndërkombëtare në mbarë globin dhe ka mbajtur seminare trajnimi profesional në nivel të lartë për një sërë agjencish qeveritare në nivel ndërkombëtar. Ajo ka botuar shumë punime dhe kapituj librash dhe është një bashkëpunëtore e shpeshtë në revista kryesore ndërkombëtare, si The Diplomat, The Globalist, Atlantic Community, ndër të tjera.

Interesat kërkimore të Dr. Zenelit shtrihen në çështje të ndryshme të sigurisë evropiane dhe transatlantike, me theks në Evropën Lindore dhe Juglindore, sigurinë ekonomike, tregtinë dhe zhvillimin ndërkombëtar; qeverisja e mirë dhe antikorrupsioni dhe reforma në sektorin e sigurisë.

Lektore e rregullt ne disa Universitete ne Amerike, por edhe ne Akademi Ushtarake e Diplomatike ne disa vende ne Europe. Botimet ne gazetat prestigjozeve si The Diplomat, the Globalist; Modern Diplomacy etj.

Veprimtaria profesionale ne Gjermani

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dr. Zeneli iu bashkua Qendrës Evropiane për Studime të Sigurisë George C. Marshall në gusht 2011 si profesor i studimeve të sigurisë kombëtare. Ajo është gjithashtu Kryetare e Departamentit të Iniciativave Strategjike. Më parë, ajo ka shërbyer si drejtoreshë e programit të Detit të Zi dhe Euroazisë dhe zëvendësdrejtoreshë për programin e Evropës Qendrore dhe Juglindore.

Valbona Zeneli është anëtare e fakultetit mësimor për Programin në Studimet e Sigurisë së Aplikuar (PASS), Programin për Kundër Narkotikëve dhe Trafikimit të Paligjshëm (CNIT), Programin për Studimet e Sigurisë Kibernetike (PCSS), Seminarin e Lartë Ekzekutiv (SES), dhe Seminari për Sigurinë Rajonale (SRS). Ajo është gjithashtu e përfshirë me Konsorciumin Partneritet për Paqe të Akademive të Mbrojtjes dhe Instituteve të Studimeve të Sigurisë si anëtare e grupit të punës për Evropën Juglindore dhe e grupit të punës për reformën e sektorit të sigurisë.

Valbona Zeneli, është eksperte e çështjeve të sigurisë, për vëndët e Evropës Juglindore. Valbona Zeneli pedagoge e studimeve te sigurise ne George C. Marshall European Center for Security Study (Qendra Europiane e Studimeve te Sigurise George Marshall), nje institucion i Departamentit Amerikan te Mbrojtjes dhe Ministrise se Mbrojtes Gjermane. Prej dates ajo eshte e Drejtoreshë e programit te Detit te Zi dhe Eurazise.

Valbona Zeneli | IWM WEBSITE

https://www.marshallcenter.org/en/directory/valbona-zeneli-phd https://www.belgradeforum.org/speaker/valbona-zeneli/

Valbona Zeneli, Ph.D. | George C. Marshall European Center For Security Studies (marshallcenter.org)

Valbona Zeneli - The Globalist

Valbona Zeneli – Belgrade Security Forum (belgradeforum.org)

Valbona Zeneli | The National Interest