Vargu numerik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Varg numerik në kuptimin e lirë është ç'do renditje e numrave të zgjedhur njëri pas tjetrit nga ndonjë bashkësi e caktuar.

Dy llojet më të rëndësishme të vargjeve janë:

  • progresioni aritmetik te i cli ndryshimi në mes ç'do dy anëtarëve të njëpasnjëshëm është numër konstant i cili quhet edhe diferencë e vargut aritmetik

a, a+d, a+2d, ..., a+nd, ...
ku d është diferenca.

  • progresioni gjeometrik te i cili herësi i ç'do dy termave ose anëtarëve të vargut është një numër konstant i cili quhet edhe herës i vargut respektivisht progresionit gjeometrik

a, aq, aq^2,...,aq^n,... ku q është herësi. [1]

Vargu i pafundëm[redakto | redakto tekstin burimor]

Varg i pafundëm numerik quhet pasqyrimi f:\mathbb N \to \mathbb R, përkatësisht
f(1), f(2), ... f(n), ...,\quad ; ku f(n)\in \mathbb R (n=\!1,2, ...).

Vargjet e pafundme shënohen me shkronja ë vogla p.sh a_1,\quad a_2,\quad a_3,\quad ...,\quad a_n,\quad ... ose shkurt (a_n)^\infty _{n=1} ose (a_n) ose  a_n \quad (n=1,2,...).[1]


Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ a b Ismet Dehiri : Matematika I dhe II. Prishtinë, 1979

Vargu i cili ka numër të pafundëm termash quhet varg i pafundem.