Jump to content

Vathë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
A navel curve used as an earring with a green gemmed ear stud above it

Vathët janë një bizhuteri e bashkangjitur në vesh përmes një shpimi në llapën e veshit ose në një pjesë tjetër të jashtme të veshit (përveç rastit të vathëve me kapëse, të cilët kapen në llapë). Vathët janë mbajtur nga njerëz në qytetërime dhe periudha të ndryshme historike, shpesh me rëndësi kulturore.

Vendndodhjet për shpimet, përveç llapës së veshit, përfshijnë rook, tragusin dhe përgjatë helix. Termi i thjeshtë "shpimi i veshit" zakonisht i referohet një shpimi të llapës së veshit, ndërsa shpimet në pjesën e sipërme të veshit të jashtëm shpesh referohen si "shpime kërci". Shpimet e kërcit janë më komplekse për t'u kryer sesa shpimet e llapës së veshit dhe kërkojnë më shumë kohë për t'u shëruar.

Komponentët e vathëve mund të bëhen nga çdo numër materialesh, duke përfshirë metal, plastikë, xhami, gurë të çmuar, rruaza, dru, kockë dhe materiale të tjera. Modelet variojnë nga sythe dhe stufa të vogla deri te pjatat e mëdha dhe sendet e varura. Madhësia përfundimisht kufizohet nga kapaciteti fizik i llapës së veshit për të mbajtur vathin pa u grisur. Megjithatë, vathët e rëndë të veshur për periudha të gjata kohore mund të çojnë në shtrirje të llapës së veshit dhe shpuarje.