Vendosja e pushtetit Jugusllav në Kosovë 1945-1948

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Vendosja e pushtetit Jugusllav në Kosovë 1945-1948 - pas çlirimit nga pushtuesit nazi-fashist, njësit partizane,serbe-malazeze, maqedonase zbatuan shtypje-terror ndaj popullit Shqiptarë, ndaj fshatrave dhe qyteteve te Kosovës.

Krimet me te mëdha në Vendin e Kosovës ishin në zonat e Karadakut, Prishtinës, Ferizajt, Shkupit por me shume krime kishte në zonën e Drenicës, ku UNQJ vranë masakruan 4000 veta dhe dogjën shume fshatra. Është e njohur masakra e Tivarit 1945 ! Pas përfundimit te luftës, shqiptareve nuk ju lejua bashkimi me Shqipërinë, duke anuluar konferencën e Bujanit dhe e ndan në 4 njësi : Maqedoni, Serbi, Mal te Zi. Kosova mbeti në kuadër te Serbisë nuk iu lejua Bashkimi në konferencën e Prizrenit me 8-10 korrik 1945 ku morën pjesë 142 delegat. Ata te cilët kundërshtuan pushtetin Jugosllav u likfiduan.

Aneksimi i kulturës nga Serbia u prit mjafte pakënaqësi. U formuan organizatat Komiteti nacional demokratik KNDSH që kishe për qëllim bashkimin e Trojeve Shqiptare. Ekzistonin 2 komitete në Shkup dhe Prizren, udhëheqësit ishin Halim Spahiu dhe Halim Orana, që dhanë kontribut mjaft te madhe për çlirimin e toka shqiptare nga Jugosllavet.