Vigjilenca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Domenico Tintoretto, Alegoria e Vigjilencës.

Vigjilenca[1] është një gjendje e vëmendjes aktive e karakterizuar nga vetëdija e lartë shqisore. Dikush që është vigjilent është në gadishmëri dhe përballet menjëherë me rrezikun ose urgjencën, ose është i shpejtë për të perceptuar dhe vepruar. Vigjilenca është një gjendje psikologjike dhe fiziologjike.

Mungesa e vigjilencës është një simptomë e një sërë gjendjesh, duke përfshirë narkolepsinë, çrregullimin e deficitit të vëmendjes, sindromën e lodhjes kronike, depresionin, sëmundjen e Addison-it dhe privimin e gjumit. Mungesa e theksuar e vigjilencës është një nivel i ndryshuar i vetëdijes. Shtetet me nivele të ulëta të vigjilencës përfshijnë përgjumjen.

Fjala është formuar nga "alarm", që vjen nga italishtja all'erta (në orë, fjalë për fjalë: në lartësi; 1618).

Zgjimi i referohet kryesisht ndryshimeve midis gjendjeve të gjumit dhe zgjimit; vigjilenca i referohet vigjilencës dhe përqendrimit të qëndrueshëm. Të dy termat përdoren ndonjëherë si sinonim i vigjilencës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Vigjilencë ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-12-01.