Vikentij Makušev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vikentij Makušev
Vikentij Makušev
ShtetësiaRus

Vikentij Makušev (Rusisht: Викентий Васильевич Макушев) (1837-1883) ishte një sllavist rus dhe albanolog.[1] Ai njihet më së miri për shkak të veprave të tij për Dubrovnikun.

Ai lindi më 10 nëntor 1837 në Brest Litovsk. Babai i tij ishte inxhinier ushtarak.[2] Nëna e tij vdiq në vitin 1847 nga Kolera. Në periudhën midis 1856 dhe 1860 ai studioi në Universitetin e Petrogradit.[3] Në janar të 1863 Makušev u emërua konsull rus në Dubrovnik[4] ku ai kaloi pesë vjet duke studiuar arkivat e Dubrovnikut.[5]

Makušev ishte profesor në Universitetin e Varshavës.[3] Në Varshavë në 1871 botoi punën e tij "Hulumtime historike mbi sllavët në Shqipëri në mesjetë", në të cilën ai paraqiti rezultatin e hulumtimit të tij mbi tre mijë dokumente historike që ai studioi në arkivat e Venedikut, Napolit, Palermos, Milanit dhe Ankonës[6]. Të dhënat arkivore të mbledhura në arkiva në Itali janë të një rëndësie të madhe për historinë e sllavëve të jugut.[7] Makušev u përshkrua si Bullgarofil.[8]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Академия наук СССР. Отделение русского языка и словесности (1896). Известия. p. 754....албанолога и слависта В. И. Макушева
  2. ^ Вестник Московского университета: История. Изд-во Московского университета. 2005. p. 27.Викентий Васильевич Макушев родился 10 ноября 1837 г. в Бресте (тогда Брест-Литовске) Гродненской губернии. Его отец был военным инженером, строившим Брестскую крепость. По окончании ее строительства семья
  3. ^ a b Владимир Владимирович Кутявин; Самарский государственный университет. Кафедра русского языка (1 January 1996). История и историография зарубежного мира в лицах: межвузовский сборник научных статей. Izd-vo "Samarskiĭ universitet". pp. 156, 157.
  4. ^ Советское славяноведение. "Наука". 1979. p. 53.Как видно из писем, сохранившихся в макушевском архиве, немалую роль в этом сыграл Викентий Васильевич Макушев. С января 1863 г. он стал исполнять обязанности русского консула в Дубровнике...
  5. ^ Параллели. Дом еврейской книги. 2007. p. 225.Торг рабами наказывался выкалыванием глаз и виселицей»20, - уточняет русский историк Викентий Макушев, проработавший пять лет в архивах Дубровника.
  6. ^ Советская этнография, сборник статей. Изд-во Академии. 1940. p. 185. В 1871 г. профессор Варшавского университета Викентий Макушев опубликовал труд под заглавием «Исторические разыскания о славянах в Албании в средние века» (Варшава)
  7. ^ Bulletin of the Cyril and Methodius National Library. Narodna biblioteka "Kiril i Metodiĭ.". 1963. p. 126. ВИКЕНТИЙ ВАСИЛЕВИЧ МАКУШЕВ (1837—1883) руски славист, професор във Варшавския университет; събрал в италианските архиви и музеи огромен материал за историята на южните славяни.
  8. ^ Aleksandŭr Burmov; Ivan Duĭchev; Dimitŭr Simeonov Angelov (1960). Studia in honorem M. S. Drinov. Bŭlgarska akademii︠a︡ na naukite. p. 190.