Jump to content

Universiteti Shtetëror i Shën Petersburgut

Coordinates: 59°56′31″N 30°17′56″E / 59.9420°N 30.2990°E / 59.9420; 30.2990
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Selia Qëndrore e Universitetit të Shën Petersburgut

Universiteti Shtetëror i Shën Petersburgut  ( rusisht: Санкт-Петербургский государственный университет, СПбГУ) është një institucion shtetëror i arsimit të lartë në qytetin Shën Petersburg. Ai është universiteti më i vjetër dhe një nga universitetet më të mëdha në Rusi.

Lista e rektorëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Heinrich Lenz.
Karl Fedorovich Kessler.
Ivan Borgman.
1819-1821 Mikhail Balugyansky
1821-1825 Yevdokim Zyablovsky
1825-1836 Antoine Jeudy Dugour
1836-1840 Ivan Shulgin
1840-1861 Pyotr Pletnyov
1861-1863 Alexander Voskresensky
1863-1865 Heinrich Lenz
1865-1867 Alexander Voskresensky
1867-1873 Karl Fedorovich Kessler
1873-1876 Pyotr Redkin
1876-1883 Andrei Beketov
1883 (1884)-1887 Ivan Andreevsky
1887-1890 Mikhail Vladislavlev
1890-1897 Pyotr Nikitin
1897-1899 V. Sergeevich
1899-1903 Adolf Holmsten
1903-1905 A. Zhdanov
1905-1910 Ivan Borgman
1910-1911 David Grimm
1911-1918 Erwin Grimm
1918-1919 Alexander Ivanov
1919 Sergei Zhebelev
1919-1922 Vladimir Shimkevich
1922-1926 Nikolay Derzhavin
1926-1927 V. Tomashevsky
1927-1930 Mikhail Serebryakov
1930-1932 Yury Nikich (drejtor)
1932-1933 V. Seryozhnikov (drejtor)
1933-1938 Mikhail Lazurkin (drejtor)
1938-1939 Konstantin Lukashev (drejtor)
1939 A. Marchenko (drejtor)
1939-1941 P. Zolotukhin (drejtor)
1941-1948 Alexander Voznesensky
1948-1950 Nikita Domnin
1950-1952 Alexey Ilyushin
1952-1964 Aleksandr Aleksandrov
1964-1970 Kirill Y. Kondratyev
1970-1975 Gleb Makarov
1975-1986 Valentin Aleskovski
1986-1993 Stanislav Merkuriev
1993(1994)-2008 Lyudmila Verbitskaya
që nga viti 2008, Nikolai Kropachev

Fakultetet dhe Institutet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

USHSHP është i përbërë nga 24 fakultete të specializuara e që janë:

Ekziston edhe Departamenti i Kulturës Fizike dhe Sporteve. (*rus)

Studentë të shquar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Presidenti Vladimir Putin
Dimitry Medvedev, Kryeministri i Rusisë në Forumin Ekonomik Botëror, Takimi Vjetor 2011.
Presidentja e Lituanisë Dalia Grybauskaitė.

Universiteti Shtetëror i Shën Petersburgut ka nxjerr një numër të madh të studentëve, mes tyre fitues të Çmimit Nobel, kryeministra Pyotr Stolypin, Vladimir Lenin, presidenti Vladimir Putin dhe ish-Presidenti, kryeministri Dimitri Medvedev i Rusisë, presidenti i Lituanisë Dalia Grybauskaite pastaj, matematikani Mikhail Gromov.

Tetë nga të diplomuarit e universitetit janë laureatë të çmimit Nobel: Ivan Pavlov (Fiziologji dhe Medicinë, 1904), Ilya Mechnikov (Fiziologji dhe Medicinë, 1908), Nikolay Semyonov (Kimi, 1956), Lev Landau (Fizikë, 1962), Aleksandr Prokhorov (Fizikë, 1964), Wassily Leontief (Economics, 1973), Leonid Kantorovich (Ekonomi, 1975) dhe Joseph Brodsky (Letërsi, 1987).

Universitetet partnere[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

The history of the university, with a particular focus on the Law Faculty, from the 19th century to the perestroika period, is documented in English in David Lempert, Daily Life in a Crumbling Empire: The Absorption of Russia into the World Economy, Book 2, Eastern European Monograph Series, Columbia University Press, 1996, ISBN 978-0-88033-341-2.

Koordinatat: 59°56'31"N 30°17'56"E / 59.9420°N 30.2990°D / 59.9420; 30.299059°56′31″N 30°17′56″E / 59.9420°N 30.2990°E / 59.9420; 30.2990