Vili Vonka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vili Vonka
Personazh nga Çarli dhe fabrika e çokollatave
Paraqitja e parëÇarli dhe fabrika e çokollatave (1964)
Krijuar ngaRoald Dahl
Luajtur ngaGene Wilder (1971)
Johnny Depp (2005)
Blair Dunlop (young; 2005)
Christopher Lloyd (2009)
Douglas Hodge (2013)
Christian Borle (2017)
Dubluar ngaMaurice LaMarche (komersial)
James Arnold Taylor (video lojë 2005)
JP Karliak (Tom dhe Jerry: Vili Vonka dhe Fabrika e Çokollatave)
Informacione
NofkatVonka
ProfesioniBërësi i çokollatave
FamiljaVilbur Vonka (baba) (vetëm në filmin e vitit 2005)

Vili Vonka është një personazh i trilluar që shfaqet në romanin për fëmijë të Roald Dahl Çarli dhe fabrika e çokollatave (1964) dhe vazhdimin e tij Çarli dhe Ashensori i madh prej Xhami (1972). Pronari i çuditshëm i Fabrikës së Çokollatave Vonka, ai është portretizuar nga Gene Wilder dhe Johnny Depp në film.

Paraqitjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çarli dhe fabrika e çokollatave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Çarli dhe fabrika e çokollatave, Vonka ka fshehur pesë Biletat e Artë brenda hekurave të tij të çokollatës. Gjetësit shpërblehen me një turne në fabrikën e tij, secili i shoqëruar nga një i rritur sipas dëshirës së tyre, dhe një furnizim me jetë çokollate. Fëmijët nuk janë të vetëdijshëm se turneu është gjithashtu një konkurs për të provuar karakterin e tyre moral. Ndërsa vazhdon turneu, katër prej fëmijëve janë eleminuar, duke e lënë Çarli Baket fitues. Në këtë pikë Vonka zbulon se çmimi i vërtetë është vetë fabrika, pasi atij i duhet dikush që ta marrë përsipër dhe të kujdeset për Umpa Lumpat që punojnë atje sapo të dalë në pension. Në vitin 1971 filmi Vili Vonka & Fabrika e Çokollatave që interpreton Gene Wilder si personazhi i titullit, Umpa Lumpat ishin në portokalli me paruke të gjelbërta dhe flokë me stil interesant. Vetullat e tyre ishin shkurre dhe të bardha, duke bërë një kontrast të ashpër me lëkurën e tyre me agrume.

Çarli dhe Ashensori i madh prej Xhami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wonka shkon në Ashensorin e madh prej Xhamit me Çarlin dhe familjen e tij dhe lidhet me Hotelin Hapësirë SHBA. Hoteli Hapësirë gjurmon Ashensorin përsëri në fabrikën e Vonkës. Vonka më pas shkon me Çarlin dhe familjen e tij në Shtëpinë e Bardhë në Shtetet e Bashkuara.