Vince Gilligan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vince Gilligan
Vince Gilligan by Gage Skidmore 2.jpg
U lind në
George Vincent Gilligan, Jr.

(10-02-1967) 1967 Shkurt, 10 (2013 vjeç) invalid year invalid day
ShkollimiTisch School of the Arts
PunësimiWriter, producer, director
Vite aktiviteti1990–present
Bashkëshort/ëtHolly Rice (1991–present)

George Vincent Gilligan, Jr. (10 Shkurt , 1967) ësht një shrimtar, produktor dhe regjisor amerikan, i famshën për krijimin, produktor ekzekitv, shenexhator dhe regjisor i serialit vlerësuar me çmime Breaking Bad, dhe për spin-offit të ti Better Call Saul.

Jeta private[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 1991 ësht martuar me Holly Rice.

Filmografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Titulli Roli Shënime
1993 Wilder Napalm Writer
1998 Home Fries Writer
2008 Hancock Co-writer Written with Vincent Ngo

stafit të prodhimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Titulli Roli Shënime
1995–1996 The X-Files Creative consultant Season 3
1996–1997 Co-producer Season 4
1997–1998 Supervising producer Season 5
1998–2000 Co-executive producer Seasons 6–7
1999–2000 Harsh Realm Consulting producer Season 1
2000–2002 The X-Files Executive producer Seasons 8–9
2001 The Lone Gunmen Co-creator
Executive producer
Season 1
2007 A.M.P.E.D. Executive producer Pilot
2008–2013 Breaking Bad Creator
Executive producer
Seasons 1–5
2015–present Better Call Saul Co-creator
Executive producer
Season 1–
2015 Battle Creek Co-creator
Executive producer
Season 1


Shkrimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Filmat Sezonat Episode Numër epispdi Original airdate Shënime
1995 The X-Files 2 "Soft Light" 23 May 5, 1995
1996 3 "Pusher" 17 February 23, 1996
4 "Unruhe" 4 October 27, 1996
"Paper Hearts" 10 December 15, 1996
1997 "Leonard Betts" 12 January 26, 1997 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
"Memento Mori" 14 February 9, 1997 Written by Gilligan & Chris Carter & Frank Spotnitz & John Shiban
"Small Potatoes" 20 April 20, 1997
5 "Unusual Suspects" 3 November 16, 1997
"Christmas Carol" 6 December 7, 1997 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
"Emily" 7 December 14, 1997 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
1998 "Kitsunegari" 8 January 4, 1998 Written by Gilligan & Tim Minear
"Bad Blood" 12 February 22, 1998
"Folie a Deux" 19 May 10, 1998
6 "Drive" 2 November 15, 1998
"Dreamland" 4 November 29, 1998 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
"Dreamland II" 5 December 6, 1998 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
1999 "Tithonus" 10 January 24, 1999
"Monday" 14 February 28, 1999 Written by Gilligan & John Shiban
"Three of a Kind" 20 May 2, 1999 Written by Gilligan & John Shiban
"Field Trip" 21 May 9, 1999 Teleplay by Gilligan & John Shiban
(Story by Frank Spotnitz)
7 "Hungry" 3 November 21, 1999
"Millennium" 4 November 28, 1999 Written by Gilligan & Frank Spotnitz
2000 "The Amazing Maleeni" 8 January 16, 2000 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
"X-Cops" 12 February 20, 2000
"Theef" 14 March 12, 2000 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
"Je Souhaite" 21 May 14, 2000 Also director
8 "Roadrunners" 4 November 26, 2000
2001 The Lone Gunmen 1 "Pilot" 1 March 4, 2001 Written by Gilligan & Chris Carter & John Shiban & Frank Spotnitz
"Bond, Jimmy Bond" 2 March 11, 2001 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
"Planet of the Frohikes" 7 April 6, 2001
"Maximum Byers" 8 April 13, 2001 Written by Gilligan & Frank Spotnitz
"All About Yves" 12 May 11, 2001 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
"The Cap'n Toby Show" 13 June 1, 2001 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
2002 The X-Files 9 "John Doe" 7 January 13, 2002
"Jump the Shark" 15 April 21, 2002 Written by Gilligan & John Shiban & Frank Spotnitz
"Sunshine Days" 18 May 12, 2002 Also director
Robbery Homicide Division 1 "Free and Clear" 4 November 30, 2002 Written by Gilligan & Frank Spotnitz
"City of Strivers" 7 November 8, 2002
"Life is Dust" 9 November 30, 2002 Teleplay written by Gilligan & Todd A. Kessler & Sean Jablonski
(Story by Michael Mann)
2005 Night Stalker 1 "What's the Frequency, Kolchak?" 10 March 17, 2006
2007 A.M.P.E.D. Pilot Written by Gilligan & Frank Spotnitz
2008 Breaking Bad 1 "Pilot" 1 January 20, 2008 Also director
"Cat's in the Bag..." 2 January 27, 2008
"...And the Bag's in the River" 3 February 10, 2008
"Cancer Man" 4 February 17, 2008
2009 2 "Peekaboo" 6 April 12, 2009 Written by Gilligan & J. Roberts
"ABQ" 13 May 31, 2009
2010 3 "No Mas" 1 March 21, 2010
"Full Measure" 13 June 13, 2010 Also director
2011 4 "Box Cutter" 1 July 17, 2011
"End Times" 12 October 2, 2011 Director only
"Face Off" 13 October 9, 2011 Also director
2012 5 "Live Free or Die" 1 July 15, 2012
"Madrigal" 2 July 22, 2012
2013 "Felina" 16 September 29, 2013 Also director
2015 Battle Creek 1 "The Battle Creek Way" 1 March 1, 2015 Written by Gilligan & David Shore
Better Call Saul 1 "Uno" 1 February 8, 2015 Also director
Written by Gilligan & Peter Gould
2016 2 "Klick" 10 April 18, 2016 Also director
Written by Gilligan & Heather Marion
2017 3 "Mabel" 1 April 10, 2017 Also director
Written by Gilligan & Peter Gould
"Witness" 2 April 17, 2017 Director only

Çmime dhe nomination[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Çmimi Kategoria Filmi Resultati
1997 Primetime Emmy Award Outstanding Drama Series The X-Files Kandidat/e
Outstanding Writing for a Drama Series Kandidat/e
1998 Outstanding Drama Series Kandidat/e
Outstanding Writing for a Drama Series Kandidat/e
2008 Outstanding Directing for a Drama Series Breaking Bad Kandidat/e
2009 Writers Guild of America Award Best New Series Kandidat/e
Best Episodic Drama Fitues/e
Primetime Emmy Award Outstanding Drama Series Kandidat/e
2010 Producers Guild of America Award Best Episodic Drama Kandidat/e
Writers Guild of America Award Best Dramatic Series Kandidat/e
Humanitas Prize 60 Minute Category Kandidat/e
Primetime Emmy Award Outstanding Drama Series Kandidat/e
2011 Producers Guild of America Award Best Episodic Drama Kandidat/e
Writers Guild of America Award Best Dramatic Series Kandidat/e
2012 Critics' Choice Television Award Best Drama Series Kandidat/e
Writers Guild of America Award Best Dramatic Series Fitues/e
Best Episodic Drama Fitues/e
Directors Guild of America Award Outstanding Directing – Drama Series Kandidat/e
Edgar Allan Poe Award Best Episode in a TV Series Kandidat/e
Primetime Emmy Award Outstanding Drama Series Kandidat/e
Outstanding Directing for a Drama Series Kandidat/e
2013 Critics' Choice Television Award Best Drama Series Fitues/e
Producers Guild of America Award Best Episodic Drama Kandidat/e
Writers Guild of America Award Best Dramatic Series Fitues/e
Primetime Emmy Award Outstanding Drama Series Fitues/e
2014 Directors Guild of America Award Outstanding Directing – Drama Series Fitues/e
Writers Guild of America Award Best Dramatic Series Fitues/e
Producers Guild of America Award Best Episodic Drama Fitues/e
British Academy of Film and Television Arts Best International Programme Fitues/e
Golden Globe Award Best Television Series - Drama Fitues/e
Critics' Choice Television Award Best Drama Series Fitues/e
Primetime Emmy Award Outstanding Drama Series Fitues/e
Outstanding Directing for a Drama Series Kandidat/e
Outstanding Writing for a Drama Series Kandidat/e
2015 Producers Guild of America Award Best Episodic Drama Fitues/e
Primetime Emmy Award Outstanding Drama Series Better Call Saul Kandidat/e
2016 Writers Guild of America Award Best Episodic Drama Fitues/e
Primetime Emmy Award Outstanding Drama Series Kandidat/e
2017 Kandidat/e
Outstanding Directing for a Drama Series Kandidat/e