Visual Basic

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Visual Basic
The four colored boxes is the logo of VBA, and the two drums above them symbolize database connectivity
ParadigmaEvent-driven
ZhvilluesiMicrosoft
Tipi i disciplinësStatic, strong
Ndikuar ngaQuickBASIC
Ndikoi nëVisual Basic .NET
SOMicrosoft Windows

VB ose Visual Basic (lexo: Vìzhual Bèizik) është një gjuhë programimi e orientuar në objekte (COM) dhe në programacionin me ngjarie (ang. Event-driven programming), i svilupuar nga Microsoft për ambientet e saj për svilupin.
Më mbas VB u zëvëndësua nga Visual Basic .NET. Versionet e vjetra u influencuan shumë nga BASIC dhe filluan të përdornin svilupimin e shpejt të programave (ang. RAD, Rapid Application Development) e grafikës së pamjes së përdoruesit (ang. GUI, Graphic User Interface). Më mbas filluan të futen dhe të komunikojnë me bazat e të dhënave (ang. Database) duke përdorur DAO, RDO ose ADO, po edhe filluan krijimin e kontrolleve dhe objekteve ActiveX.

Versionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Janë zhvilluar disa versione të Visual Basic:

  1. Visual Basic 6.0 (1998)
  2. Visual Basic 7.0 .Net (2002)
  3. Visual Basic 7.1 .Net (2003)
  4. Visual Basic 8.0 .Net Expres (2005)
  5. Visual Basic 9.0 .Net (2008)
  6. Visual Basic 11.11 .Net (2015)

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]