Dëshira e lirë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Vullneti i lirë)
Jump to navigation Jump to search

Dëshira e lirë apo vullneti i lirë është liria e të zgjedhurit dhe vetvendosjes në kryerjen e një veprimi nga njeriu. Ne filozofi dhe teologji me dëshirë të lirë nënkuptohet se çdo njeri nëpërmjet aftësisë arsyetuese mund të zgjedhë të bëjë një veprim mes shumë zgjedhjesh të tjera, gjë që i kundërvihet koncepteve të ndryshme deterministe sipas të cilave realiteti është i paracaktuar (parashkruar), që do të thotë se në të vërtetë individet nuk munden të zgjedhin, përderisa veprimet e tyre janë paracaktuar përpara lindjes së tyre.

Dëshira e lirë në filozofi[redakto | përpunoni burim]

Në teologji[redakto | përpunoni burim]

Në budizëm[redakto | përpunoni burim]

Në hinduizëm[redakto | përpunoni burim]

Përgjegjësitë morale[redakto | përpunoni burim]

Shkenca dhe dëshira e lirë[redakto | përpunoni burim]

Shiko edhe[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]